6.1 C
Amsterdam

‘Baudet maakt zich schuldig aan genocidepraat’

Dennis l'Ami
Dennis l'Ami
Journalist gespecialiseerd in politiek en maatschappij.

Lees meer

Thierry Baudet maakt veel los onder linkse activisten. Wat beweegt hen? De Kanttekening bezocht een anti-Baudet-demonstratie en sprak met betogers om een antwoord te vinden op die vraag.

Op één van de heetste dagen van het jaar vorige week maandag verzamelden zich zo’n zestig activisten op het Neude om te protesteren tegen Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. Zelfs aan het begin van de avond was het nog rond de dertig graden op het bekendste plein van Utrecht, normaliter het domein van studenten en terrasgangers. ‘Nazisme is normaal geworden’, zegt Obed Brinkman uit Groningen. ‘Ik kan niet tegen onrecht. Als ik iemand een vrouw met een hoofddoek zie uitschelden, moet ik daar wat aan doen.’ Brinkman kreeg een golf van bedreigingen over zich heen nadat hij in 2015 een videoclip van het nummer Fuck de PVV lanceerde. Hij organiseerde de grote tegendemonstratie tegen de anti-islam-organisatie PEGIDA en wist daarvoor zo’n driehonderd actievoerders op de been te krijgen. ‘Het is gewoon ontzettend gevaarlijk wat Baudet doet. Hij ageert tegen de huidige elite, die hij wil vervangen door zijn eigen, racistische elite.’ Brinkman wijt de huidige polarisatie in de samenleving aan de wereldpolitiek, die af en toe erg dichtbij komt. ‘Als je Irak en Afghanistan bombardeert moet je niet gek op staan kijken als er ook iets bij ons gebeurt. Nu zie je dat IS en Baudet baat hebben van elkaar. Ze houden elkaar in stand door angst te creëren voor de ander.’

Genocidepraat
Wan Ing, één van de sprekers, typeert in haar toespraak Baudets uitspraak dat ‘het Nederlandse volk homeopathisch wordt verdund’ als ‘genocidepraat’. Wat haar ook steekt zijn de uitspraken van Baudet over vrouwen. ‘Ze zullen zeggen dat we hoeren zijn, hysterisch, gek, we zullen bedreigd worden met verkrachting, ze zullen ons vertellen dat we zelfmoord moeten plegen en we zullen bang zijn dat één van die malloten het heft in eigen handen zal nemen en ons in ons eigen huis zal opzoeken’, roept Ing strijdvaardig. ‘Vrouwenstrijd! Onze strijd! Internationale solidariteit!’, klinkt het onder aanvoering van de spreekster op het podium. Een groot spandoek met daarop de tekst ‘schorem voor demagogie’ gaat door het publiek.

Wan Ing.

Een jonge Fillipijns-Nederlandse rapper laat tijdens haar optreden weten tot de dag van de demonstratie nog nooit van Baudet gehoord te hebben. Het weerhoudt haar er niet van strijdbare leuzen te verkondigen en op te roepen tot solidariteit met de kwetsbaren in deze wereld.

Gedraag je naar de wensen van je gastheer

Op een bankje aan de rand van het plein volgt Carlos Tasamis (25) wat zich voor zijn ogen afspeelt. ‘In vijf jaar tijd heb ik dit land flink zien veranderen. Toen ik vanuit Portugal hier kwam als uitwisselingsstudent trof ik een zeer divers land aan, waarbij op Koninginnedag iedereen meedeed. Dit land is écht divers, vooral als ik het vergelijk met mijn eigen land.’ Hij vindt dat er niet zo veel gesproken moet worden over racisme. ‘Want of het er nu is of niet, het woord racisme gaat in de hoofden van mensen zitten.’ Hij vindt de strijd die de aanwezige vrouwen voeren tegen vrouwonvriendelijkheid onterecht. ‘In Nederland zie je vrouwen om vier uur ’s nachts zonder enig probleem over straat gaan. Dat is in Portugal een stuk lastiger.’ Hoe kijkt hij aan tegen het huidige vluchtelingendebat? ‘Mensen houden niet van verandering en zijn erg loyaal aan wat ze kennen. Het is een belangrijke factor in dit verhaal dat wel eens wordt vergeten, ook door deze actievoerders. Wat betreft de vluchtelingen zelf: in Portugal zeggen we ‘als je naar Rome gaat, wees dan als de Romeinen, gedraag je naar de wensen van je gastheer’.’

Versplinterd
Op het plein is ook activist Anne Fleur Dekker, die de menigte toespreekt. Heeft een anti-Baudet-demonstratie wel zin? ‘Het gaat erom dat we een tegengeluid laten horen en media-aandacht genereren. We hopen dan ook dat er de volgende keer nog meer mensen bij zullen zijn’, zegt Dekker. Ze hoopt dat linkse partijen en maatschappelijke organisaties daarbij de handen inéén slaan. ‘De opkomst van mensen als Baudet is te belangrijk om versplinterd te zijn en met partijbelangen bezig te zijn. We moeten eventuele onenigheden gewoon binnenskamers houden en samen sterk staan.’ Wil ze de politiek in? ‘Nu zeker niet. Voorlopig ga ik me inzetten op straat. Er is genoeg te doen.’ Dekker kwam onlangs onder vuur te liggen na een tweet over Geert Wilders, waarin zij, naar eigen zeggen sarcastisch, opriep tot het stenigen van Wilders.

Anne Fleur Dekker.

Lamleggen
Na afloop van het protest valt de groep in kleinere eenheden uiteen. In café De Bastaard, dat als leus ‘doe maar gek, dan doe je gewoon genoeg’ voert, wordt door de aanwezige actievoerder vooruit geblikt, naar de G20-bijeenkomst in Hamburg op 7 en 8 juli. ‘Zo’n honderdduizend activisten gaan de stad lam leggen. Er zijn plannen om toegangswegen, treinsporen en viaducten te blokkeren of te saboteren’, zegt een jongen die niet met zijn naam in de krant wil.

De volgende morgen blijkt dat een actiegroep al begonnen is met het lamleggen van de stad. Op verschillende plekken langs het spoor in Hamburg werden bedieningsmechanismes en wisselsystemen in brand gestoken. Het zou gaan om een gecoördineerde aanval door een actiegroep die zichzelf Shutdown G20: Take Hamburg Offline! noemt. ‘Het spoornet is het zenuwcentrum van het kapitalisme’, is volgens de actiegroep de reden van de aanval.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -