8.6 C
Amsterdam

VPRO cancelt Ismail Ilgun na interview met ‘haatinfluencer’ Youness Ouaali

Fitria Jelyta
Fitria Jelyta
Journalist.

Lees meer

Ex-‘treitervlogger’ Ismail Ilgun werd eind vorig jaar door de VPRO gestrikt om een zesdelige webserie over online shaming te presenteren. Maar nu is hij nu door dezelfde omroep de wacht aangezet.

Voor de serie, die nog niet is uitgezonden, riep Ilgun (foto, links) slachtoffers van online shaming op om met hem in het VPRO-programma te komen praten over hun ervaringen.

Maar in februari ging Ilgun op zijn eigen YouTube-kanaal in gesprek met Youness Ouaali (foto, rechts). Deze omstreden influencer staat juist bekend om zijn praktijken van online shaming, waarbij hij zonder toestemming beeldmateriaal verzamelt en verspreidt van biculturele vrouwen die zich volgens hem onkuis gedragen.

Na dit gesprek begon er een tegenactie onder leiding van journalist Asma el Ghalbzouri. Op haar Instagram-account laat ze nu weten dat de VPRO heeft besloten Ilgun van het programma af te halen.

‘De VPRO was al in gesprek met Ismail over zijn very unfortunate beslissing Younness te interviewen en enigszins sympathische houding richting dit onvervalst monster (Ouaali, red.)’, aldus El Ghalbzouri.

El Ghalbzouri en andere vrouwen trokken nog eens extra aan de bel bij de VPRO. ‘Niet uit rancune, kwaad bloed of ‘cancel culture’, maar om slachtoffers te beschermen en MENA-meisjes (MENA staat voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, red.) een stem te geven.’

In februari besteedde het tv-programma Propaganda (KRO-NCRV) aandacht aan Ouaali, die op Instagram een zogeheten expose-account runt. Hierin deelt hij aan zijn 85.000 volgers zonder toestemming foto’s en filmpjes van MENA-vrouwen en –meisjes, wanneer die zich volgens hem onkuis gedragen.

Op het beeldmateriaal dansen de vrouwen, nemen ze een sexy pose aan of dragen ze make-up. Ouaali labelt deze dames als ‘hoer’. Naast vrouwen en meisjes zijn ook LHBTI+-personen slachtoffer van deze praktijken.

De gevolgen voor de slachtoffers van online shaming zijn desastreus. Zo kunnen zij zich niet meer vertonen in de gemeenschap, worden zij bedreigd en moeten zij in veel gevallen verhuizen.

Na de uitzending van Propaganda kwam oud-politicus Tofik Dibi in actie tegen online shaming en expose-accounts met de online campagne en petitie #stopshaming. Deze campagne werd ondersteund door prominente Nederlanders van voornamelijk Marokkaanse roots, zoals Nasrdin Dchar en Najib Amhali.

Eerder raakte Ouaali in opspraak omdat hij had opgeroepen om Israëlische toeristen ‘total loss’ te slaan. Ook werd hij in 2020 veroordeeld voor seks met een zwakbegaafd minderjarig meisje van vijftien.

Ondanks de online shaming-praktijken van Ouaali ging Ilgun in februari met hem in gesprek op zijn YouTube-kanaal. Ilgun verklaarde naderhand op Instagram waarom hij met de omstreden influencer sprak:

‘Heel veel mensen vinden Youness goed. Ik ken veel slechtere mensen die op tv een podium hebben gekregen. Youness is in mijn ogen niet slecht. Een mening kan iemand niet slecht maken, de mening kan slecht zijn, maar dat betekent niet dat de persoon ook slecht is. Ik geef iedereen de kans om zijn verhaal te doen, ik sluit geen een visie uit.’

Gisteren besloot de VPRO om de samenwerking met Ilgun voor de zesdelige webserie over online shaming te beëindigen. Dat gebeurde in goed overleg met Ilgun zelf, aldus een woordvoerder van de VPRO tegen de Kanttekening.

‘We zijn enorm geschrokken van de reacties op Ilguns interview met Youness Ouali, en nemen dit ontzettend serieus. Online shaming is een heel belangrijk onderwerp, dus we zullen zeker doorgaan met het maken van deze serie. Op dit moment zijn we op zoek naar een andere presentator, en zijn we de inhoud van het programma opnieuw aan het bekijken. Hierdoor loopt de serie enige vertraging op.’

Of Ilgun in de toekomst andere programma’s voor de VPRO gaat presenteren, kon de woordvoerder nog niets over zeggen.

Ilgun houdt ‘dubbele gevoelens’ over aan het besluit, zegt hij tegen de Volkskrant.  De VPRO rekent hem nu af op zijn interview met Ouaali, terwijl Ilgun de afgelopen jaren juist zelf veel shaming zou hebben meegemaakt, ‘maar dat wil niemand erkennen. Dus ik begreep de slachtoffers heel goed’.

.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -