13.8 C
Amsterdam

Gestrande Nederlanders in Marokko hopen op méér extra vluchten

Kaja Bouman
Kaja Bouman
Journalist gespecialiseerd in de multiculturele samenleving, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Lees meer

Een groot aantal Nederlandse toeristen is gestrand in Marokko. Het land besloot zaterdag alle vluchten van en naar Nederland voor onbepaalde tijd te schrappen naar aanleiding van het coronavirus.

De Nederlandse ambassade in Marokko kondigde vandaag aan dat zij autorisatie had gekregen om met luchtvaartmaatschappij Transavia twee vluchten naar Nederland in te schakelen. De vliegtuigen zouden leeg aankomen en vervolgens vertrekken vanaf Agadir en Marrakesh, twee steden in het zuiden van Marokko.

Op Facebook uiten Nederlanders hun kritiek. Volgens hen zit een groot deel van de Nederlanders in Marokko juist vast in Rifsteden in het noorden, zoals Nador en Al Hoceima. Voor de Nederlanders die in dat gebied zitten, is het bijna onmogelijk op tijd voor de nieuwe vluchten in Marrakesh of Agadir te zijn.

De Eindhovense Irma Ploeger en haar vriend Dax Gray zaten in Fes toen zij het bericht kregen dat alle vluchten gecanceld waren. Zij vlogen op 2 maart naar Marokko om een rondreis door het land te maken. ‘Toen wij vertrokken was er in Nederland nog niets aan de hand. We dachten dat we nog makkelijk op vakantie konden, maar in de tussentijd is de situatie volledig geëxplodeerd’, zegt Gray.

Ploeger belde meerdere keren de ambassade, maar had geen geluk. ‘Ik kreeg niemand te pakken en op mijn e-mails kreeg ik alleen het standaard antwoord waarin stond dat we de website in de gaten moesten houden,’ zegt Ploeger. Ook andere Nederlanders vragen op Facebook de ambassade te reageren op hun e-mails en telefoontjes.

Het Nederlandse stel is teleurgesteld in hoe Nederland met de uitbraak van het coronavirus omgaat. ‘Als je kijkt naar onze buurlanden zoals België en Duitsland, zie je dat Nederland laat is met de noodzakelijke maatregelen zoals het sluiten van de scholen.’

Ploeger en Gray besloten kort na de aankondiging van de ambassade op de trein naar Marrakesh te springen, in de hoop vanuit daar terug te kunnen vliegen naar Nederland. Ploeger: ‘Toen we dit net hoorden, zat ik dik in de stress. Maar nu ik zie dat Transavia daadwerkelijk is begonnen met het inzetten van vluchten, ga ik er vanuit dat we uiteindelijk wel thuis komen.’

‘Ik heb geen idee wat we moeten doen’

Ook de Amsterdamse Kari Ettal zit vast. Ettal was met haar gezin en twee vrienden voor twee weken op vakantie in Marokko en zou dinsdag 17 maart terugvliegen, toen haar vlucht werd geannuleerd. Voordat Ettal de extra Transavia vluchten kon boeken, waren deze al uitverkocht. ‘Ik vind het belachelijk dat ik zelf opnieuw iets moet vinden, ze hadden gewoon mijn vlucht van dinsdag om moeten boeken.’

Net als Ploeger en Gray is de Nederlandse ambassade volgens Ettal onbereikbaar. ‘Ik heb geen reacties op mijn e-mails gekregen en de informatievoorziening is heel slecht. Ik kijk al twee dagen lang op de website van Transavia, maar zie geen vluchten. Morgen loopt de reservering van ons huisje in Agadir af en heb ik geen idee wat we moeten doen.’

De Nederlandse ambassade was niet bereikbaar om een reactie te geven voor dit artikel. De ambassade raadt online iedereen aan de website in de gaten te houden voor nieuwe updates over de situatie en vluchten naar Nederland.

Marokko besloot al eerder het vliegverkeer van en naar Frankrijk en Spanje stil te leggen en besloot zondag alle internationale vluchten te schrappen. Ook Frankrijk en België hebben inmiddels vliegtuigen ingezet om hun staatsburgers in Marokko terug te halen.

Corona in Marokko

In Marokko zijn op dit moment 28 gevallen van COVID-19 bekend. Het aantal gevallen is sinds vrijdag verdrievoudigd. Door de abrupte toename neemt ook de paniek toe. Marokkanen gaan massaal naar de supermarkt om vooral bloem en houdbare melk in te slaan.

In een statement gaf het hoofd van de Marokkaanse overheid, Saad Eddine el Othmani, aan dat hamsteren niet nodig is en dat het land genoeg voorraden heeft voor minstens zes maanden. El Othmani meldde ook dat Marokko 970 normale bedden en 250 intensice care-bedden klaar heeft staat voor corona-patiënten. Marokko telt meer dan 35 miljoen inwoners.

Om de paniek tegen te gaan, treft Marokko extra maatregelen. Zo werd een groot muziekfestival afgelast en zijn de scholen vanaf maandag dicht. Daarnaast arresteert Marokko mensen die onjuiste informatie over het coronavirus verspreiden. De eerste arrestatie vond plaats in Fez in februari, nog voordat het coronavirus in Marokko was. Dit betrof een vrouw die een video op sociale media plaatste waarin zij beweerde dat er iemand met het virus was besmet in een Chinees restaurant.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -