7.4 C
Amsterdam

Het komt er: een islamitisch retraitecentrum in het groen

Mariska Jansen
Mariska Jansen
Journalist & eindredacteur

Lees meer

Na een succesvolle donatiecampagne komt de droom van islamoloog Anne Dijk uit: Fahm Home, een plek in de natuur voor rust en islamkennis.

Op de social media trekt Fahm Home de aandacht. Een groot huis met twee ruime schuren en een lap grond eromheen. ‘Het ligt op maar 20 minuutjes rijden van Zwolle’, vertelt Anne Dijk, die samen met anderen een grote donatiecampagne startte om het huis en de grond te kunnen kopen.

Dijk is islamoloog en voorzitter van het Fahm Instituut, een organisatie die retraites en verdiepende lezingen over de islam verzorgd. De plek moet het instituut een echt onderkomen geven, een plek in het groen voor cursussen, waar moslims zich ook even kunnen terugtrekken. Met een gebedsruimte, een bibliotheek en kamers waar bezoekers kunnen overnachten.

Die droom lijkt nu uit te komen. Deze week tekenden Dijk samen met bestuurder Rudy van der Aar het koopcontract. Van de benodigde 630 duizend euro mist nog 23 duizend. Maar ze hebben er vertrouwen in dat dit laatste bedrag ook bij elkaar gesprokkeld wordt.

‘We benaderen de islam op een wetenschappelijke manier’

Het Fahm Instituut, dat dit jaar tien jaar bestaat, heeft een groot netwerk en trekt jaarlijks zo’n 1400 bezoekers naar bijeenkomsten met maatschappelijke thema’s. Dat zijn zeker niet alleen moslims. ‘Als je het onderwerp interessant vindt, ben je welkom,’ zegt Dijk. ‘Er komen ook beleidsmakers of mensen die betrokken zijn bij de interreligieuze dialoog. We hebben iemand die overtuigd katholiek is. Hij heeft eerder een retraite bij ons gedaan en vond het zo’n fijne sfeer en zo waardevol dat hij zich weer heeft aangemeld.’

Het Fahm Instituut is niet verbonden aan een organisatie of koepel. ‘We zijn compleet onafhankelijk, zegt Dijk. ‘We benaderen de islam op een wetenschappelijke manier, los van een religieuze stroming. We hebben nooit gelden van de Nederlandse overheid of uit het buitenland ontvangen. We worden puur gefinancierd door de kaartverkoop van de events en particuliere donaties.’

Bestuurders van Fahm HOME, Anne Dijk en Rudy van der Aar

De plek heeft alles om de droom van het instituut te laten uitkomen. Een rustige omgeving voor meditatie, studie en reflectie en drie hectare grond voor kleinschalige regeneratieve landbouw. ‘Als mensen zijn we allemaal khaliefa fiel ard – zorgdrager voor de aarde. We hebben de opdracht om goed voor de aarde te zorgen en in harmonie met de natuur te leven. Dat moeten we dan ook zelf voorleven’, zegt Dijk.

Wordt Fahm Home een soort islamitisch klooster? ‘Kloosters hadden vroeger altijd een grote aantrekkingskracht op mij,’ zegt Dijk, belijdend moslim en dochter van een dominee. ‘In de islam kennen we het kloosterleven niet zoals in het christendom, waar mensen permanent wonen en celibatair leven. Wel zijn er traditionele islamitische kenniscentra waar gelovigen zich een tijdje terugtrekken. Wereldwijd ben ik door verschillende van zulke plekken geïnspireerd geraakt, waaronder ‘Alqueria de Rosales’ op het Andalusische platteland in Spanje. Het is een plek in de natuur waar je je kunt terugtrekken en op islamkennis kunt focussen. Toen ik daar was, dacht ik, zoiets heeft Nederland nodig.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -