9 C
Amsterdam
Home Blog

Abed uit Almere, die vastzat in Gaza, mag eindelijk naar huis

0

De Palestijnse Nederlander Abed Al-Qader Al-Attar mag eindelijk uit Gaza vertrekken. ‘De Israëlische autoriteiten hebben de veiligheidsbelemmeringen die ze op hem hadden gesteld opgeheven’, zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken volgens Omroep Flevoland

De man uit Almere reisde eind september 2023 naar Gaza voor een bruiloft op 7 oktober, toen de oorlog uitbrak. Volgens Israël vormde hij een veiligheidsrisico, waardoor hij het gebied niet mocht verlaten. Hij zit nu bijna 500 dagen vast in Gaza, afgaande op zijn posts op Linkedin. Hier schreef hij regelmatig over het aantal dagen dat voorbij trok, of vertelde over het gemis van zijn vrouw en twee jongen dochters in Nederland.

Er is de afgelopen maanden veel aandacht geweest voor de monteur van zonnepanelen, onder andere op de Kanttekening. Veel Nederlanders voerden actie om zijn zaak onder de aandacht te brengen van Nederlandse politici, die hem aan zijn lot zouden overlaten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou in gesprekken met Israelische autoriteiten erop hebben aangedrongen Al-Qader Al-Attar en andere Nederlanders in Gaza vrij te laten reizen, maar bleef volhouden dat de beslissing uiteindelijk aan Israël is.

Zijn advocaat Samira Sabir klaagde de Nederlandse staat aan omdat het niet genoeg had gedaan om Al-Qader Al-Attar thuis te krijgen. Stephan van Baarle (Denk) stelde op 24 juni 2024 bovendien vragen aan de Tweede Kamer, omdat hij wilde weten wat Nederland nu echt deed voor hem en zijn gezin in Almere.

Nu Al-Qader Al-Attar eindelijk naar huis mag, kan de Nederlandse ambassade een uitreisverzoek voor hem aanvragen. Dit kan weken duren, zegt zijn advocate op Omroep Flevoland.

Aantal daklozen stijgt verder tot 33.000

0

Het aantal daklozen in Nederland is vorig jaar opnieuw gestegen. Op 1 januari 2024 werden 33 duizend mensen gedefinieerd als dakloos, een stijging van 7.8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Opvallend is dat de meerderheid buiten Nederland is geboren. 

Het aantal daklozen laat al twee jaar achtereenvolgens een stijging zien. Terwijl er tussen 2018 en 2022 een constante daling optrad, kwamen er sinds 2022 juist meer daklozen bij, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS definieert daklozen als mensen die buiten, in een auto, kraakpand of vakantiewoning slapen, en mensen die de noodopvang bezoeken. Daarnaast maakt het een schatting van het aantal mensen dat niet geregistreerd wordt. Deze schatting vertegenwoordigt ongeveer 70 procent van het totaal.

Terwijl er op 1 januari 2023 30,6 duizend daklozen werden geteld, ging het een jaar later om 33 duizend. Bijna de helft van hen is geboren in een ander land dan Nederland: 9 procent in een ander Europees land, 37 procent buiten Europa. Bovendien gaat het in 21 procent van de gevallen om mensen waarvan de ouders uit een ander land komen. Slechts in 33 procent van de gevallen zijn de persoon en zijn of haar ouders geboren in Nederland.

De oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond speelt vooral op in de vier grote steden – Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag. In deze vier steden was slechts 16 procent van de dakloze mensen, net als hun ouders, geboren in Nederland. In de overige gemeenten was dat 41 procent, meldt CBS.

De vier grote steden nemen samen overigens 32 procent van het totale aantal daklozen voor hun rekening. Dit is een bekend verschijnsel, in de grote stad liggen meer kansen en is het makkelijker om een netwerk op te bouwen.

Hbo’ers met niet-westerse achtergrond verdienen meer

0

Uit grootschalig onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat hbo’ers met een migratieachtergrond gemiddeld meer verdienen dan hbo’ers zonder migratieachtergrond, zo meldt Trouw.

Het verschil was het grootst in het laatste onderzoeksjaar, 2023. Toen verdienden hbo’ers met een migratieachtergrond gemiddeld 70 cent per uur meer dan hbo’ers zonder migratieachtergrond. Over de gehele meetperiode – van 2011 tot 2023 – is het verschil in salaris nog steeds 13 cent in het voordeel van Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond, blijkt uit de HBO-monitor van het Maastrichtse onderzoeksinstituut ROA.

Wel moeten hbo’ers met een migratieachtergrond ‘aanzienlijk langer’ zoeken naar een stageplek en hun eerste baan dan hbo’ers zonder migratieachtergrond (gemiddeld tien dagen langer). Deze zoekduur zou toenemen in regio’s met een conservatief klimaat. Ook valt op dat hbo’ers met een migratieachtergrond minder vaak een vast contract krijgen.

Ook voor de onderzoekers blijft het een raadsel waarom hbo’ers met een migratieachtergrond nu zelfs meer verdienen. ‘Mogelijk ervaren niet-westerse Nederlanders meer druk van ouders om succesvol te zijn’, aldus onderzoeker Melline Somers tegen Trouw. ‘Of ze zijn ambitieuzer doordat ze soms een langere weg hebben afgelegd naar een baan,’ voegt ze daaraan toe.

In totaal namen 168.528 respondenten deel aan de HBO-Monitor. Ruim 25.000 van hen hadden een migratieachtergrond, wat betekent dat minimaal één van de ouders in het buitenland is geboren.

Waar zijn we nu helemaal mee bezig?

0

De afgelopen week heb ik de gekte van Trump en de fascistische groet van Elon Musk voorbij mogen zien komen op tv en andere media. En het staakt-het-vuren van Israël in Gaza, wat toch niet echt een hoopvolle wapenstilstand is.

Mijn vrienden in Israël geven aan dat het een gekkenhuis daar is. Mensen op straat, veel berichten in de media, maar niemand weet wat waar is en wat er gaat gebeuren. Mijn vrienden willen zo snel mogelijk naar Europa, weg uit een land waar zij het gevoel hebben dat de helft van de bevolking hen haat. Ze ervaren Netanyahu als een dictator en hebben te maken met een groep gelovigen die vindt dat heel het land van hen is en die al het onrecht dat ze anderen aandoen daarmee goedpraat.

Vervolgens lees ik berichten over Greenpeace die een rechtszaak wint tegen de Nederlandse staat – en terecht, de aanpak van het stikstofprobleem schiet tekort. In 2030 moet de overheid mogelijk een dwangsom van 10 miljoen betalen. En als klap op de vuurpijl stelt een spoedcommissie nu weer dat de afhandeling van het toeslagenschandaal het beste gedaan kan worden door de stichting die door prinses Laurentien is opgericht. Diezelfde stichting waar het Rijk van vond dat deze teveel geld aan slachtoffers toekende.

Waar zijn we nu helemaal mee bezig?

Volgens mij moeten wij Nederlanders ons voor nu even richten op onszelf en op de zeer nabije toekomst. Wat gaan we doen met de wooncrisis, de stikstofcrisis, de inkomensongelijkheid, ons moeilijke belastingstelsel, en met Ter Apel?

Kunnen we niet een minister van Welvaart benoemen? In plaats van een minister van Armoede – een functie die Carola Schouten overigens zeer goed heeft vervuld. Maar armoede en welvaart zijn niet hetzelfde.

Mensen verwijten mij vaak dat ik te simpel denk

Een minister van Welvaart zou naast de minister van Financiën moeten staan. Met een mandaat over alle departementen heen. En dan samen bekijken wat er nodig is om de BV Nederland draaiende te houden, zodat burgers tevreden mensen zijn die hopelijk, in de toekomst, niet meer weten wat een kostendelernorm of huurtoeslag is, maar die wel een basisinkomen hebben en leven in een maatschappij gestoeld op gezondheid, vertrouwen en talentontwikkeling.

Een minister van Welvaart kan kijken wat er nodig is aan investeringen. Geef bijvoorbeeld veel meer geld aan de jeugdzorg om zo de uitgaven aan ggz en jeugdwerkers juist te verkleinen. Of verbied vapes, sigaretten en drank, omdat deze producten in de nazorg en behandeling van aandoeningen veel te veel kosten.

Mensen verwijten mij vaak dat ik te simpel denk. Maar als je een berekening maakt van bijvoorbeeld alle particuliere schulden in Nederland en de kosten die gemoeid zijn met het innen daarvan, dan is het voordeliger om die schulden kwijt te schelden. Hetzelfde geldt voor het stelsel met toeslagen en uitkeringen en ambtenaren die dat allemaal moeten uitvoeren en controleren. Dan is een basisinkomen goedkoper.

Simpel.

Het gaat niet om de eenvoud van ideeën, maar over de politieke moed die nodig is om ons land een wezenlijke andere opzet te geven. Het stelsel, het systeem moet veranderd worden. En dat zie ik het huidige kabinet niet doen. Sterker nog, ik zie het huidige kabinet helemaal niets doen aan alle problemen die er zijn. Hoe lang zitten ze er al? Waar zijn de plannen, waar is de visie? Ik hoor en zie alleen maar ruis.

Nederland staat stil. Door Schoof, door Wilders, door Yesilgöz, door Faber en door Keijzer, die geen idee heeft hoe ze meer woningen moet gaan realiseren. Hoe een partij als NSC nog met droge ogen zichzelf in de spiegel kan aankijken en dit kabinet in stand houdt, is mij een raadsel.

Maar goed, ik ben en denk simpel. Het zal wel.

Wat ik in al mijn eenvoud wel weet, is dit: de Nederlander gelooft er niet meer in, heeft geen vertrouwen in de politiek en gaat daarom niet naar de stembus. De Nederlander heeft het steeds zwaarder en merkt dat de welvaart achteruitgaat, al geldt dat zeker niet voor iedereen. De inkomensongelijkheid in Nederland neemt steeds meer toe. Rijken worden rijker, de middenklasse wordt armer, en de armen nog armer. En hoe belangrijk duurzaamheid ook is, we hebben maar één planeet. Dat is niet iets waar je mee bezig bent als je de kachel niet hoger kunt zetten vanwege de hoge energiekosten of als jij nog nooit hebt gevlogen omdat je je dat niet kunt veroorloven. Maar ondertussen schreeuwt heel de wereld over vliegschaamte en een vliegtax.

En de vraag blijft staan: waar zijn we nu helemaal mee bezig?

Protesten tegen Servische president Vucic houden aan

0

De protesten in Servië tegen de nationalistische president Vucic houden aan. Studenten houden zijn regering verantwoordelijk voor het fatale ongeluk bij een treinstation in november, waarbij vijftien mensen omkwamen. Cruciale wegen worden geblokkeerd in Belgrado, zo meldt AFP.

Het dak van een onlangs vernieuwd treinstation stortte vorig jaar november in, met vijftien dodelijke slachtoffers als gevolg. Sindsdien zijn er dagelijks massale protesten.

De president voelde zich daarom gisteren genoodzaakt het land toe te spreken. Hij zou ‘een dialoog’ met de studenten willen aangaan, die overigens ook van plan zijn een algemene staking uit te roepen.

Ze beschuldigen de regering van ‘corruptie’ en stellen dat er daardoor enorme gebreken waren in de bouw van het station. Van enig toezicht zou geen sprake zijn geweest.

Inmiddels worden al meer dan een dozijn constructiebazen vervolgd, waaronder de voormalige minister van Transport, Goran Vesic, die vrijwel meteen ontslag nam. Maar de studenten zijn hier niet tevreden mee. Ze eisen meer actie en ook meer transparantie in het onderzoek. Daarnaast willen ze dat alle aanklachten tegen de demonstranten worden opgeheven.

Vucic probeerde in zijn toespraak de gemoederen te bedaren. ‘We hebben al het nodige gedaan,’ aldus de president. Hij was in zijn toon toegeeflijker dan eerst, toen hij de demonstranten nog als pionnen van externe mogendheden afschilderde.

‘Een minister met kwaad in de zin kan straks XR verbieden’

0

Onder activisten, advocaten en journalisten is onrust ontstaan over het wetsvoorstel ‘Bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties’ waarover de Eerste Kamer op 11 februari zal stemmen. Ze vrezen dat het kabinet-Schoof dit zal aangrijpen om organisaties als Greenpeace en Extinction Rebellion (XR) te verbieden.

De wet zal, indien aangenomen, de minister van Justitie en Veiligheid de bevoegdheid geven om zonder tussenkomst van een rechter ‘ondermijnende organisaties’ te verbieden.  Met ‘ondermijnend’ wordt bedoeld: ‘organisaties die een cultuur van wetteloosheid creëren, bevorderen of in stand houden, waardoor zij een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid van burgers en voor het openbaar gezag.’

De initiatiefnemers van het wetsvoorstel uit 2018 stellen dat de huidige procedure om een rechtspersoon te verbieden te traag is. Hierdoor duurt het langer voordat een organisatie daadwerkelijk verboden wordt en voortzetting van haar activiteiten strafbaar is. Dit zou volgens hen de effectieve aanpak van ‘ondermijnende organisaties’, zoals Outlaw Motorcycle Gangs (OMGs), bemoeilijken. In het voorgestelde wetsvoorstel wordt daarom gekozen voor een ministerieel besluit om een verbod op te leggen. Dit besluit treedt direct in werking, waardoor overtreding onmiddellijk strafbaar is.

Daarnaast willen de initiatiefnemers een duidelijk criterium in de wet opnemen, zodat strafbare handelingen van derden eenvoudiger aan de te verbieden organisatie kunnen worden toegerekend. Een voorbeeld hiervan is een verbodsprocedure uit 2009 tegen motorclub Hells Angels Northcoast Harlingen, die strandde vanwege het door de Hoge Raad gehanteerde toerekeningscriterium.

‘Organisaties verbieden is iets wat nu alleen de rechter kan’

Juristen zijn erg kritisch over het wetsvoorstel, omdat dit kan leiden tot machtsmisbruik en willekeur. De Raad van State adviseerde negatief, maar dit was voor de indieners geen reden om van hun voorstel af te zien. Ze zetten in april 2019 het voorstel door, met slechts kleine wijzigingen.

In 2020 schreven Joep Koornstra, Berend Roorda en Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen daarom een paper, waarin ze concludeerden ‘dat het voorstel zoals dit er nu ligt niet in overeenstemming is met fundamentele rechtsstatelijke uitgangspunten’.

Klimaatactivist Greta Thunberg vraagt aandacht voor de oorlog in Gaza. Beeld: YouTube/News9

Journalist Chris Aalberts, die over het ‘Bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties’ een podcast heeft gemaakt samen met kunstenares Tinkebell (echte naam: Katinka Simonse), is het met deze kritiek eens. ‘De aanleiding van dit wetsvoorstel was om een verbod op de Hell’s Angels te vergemakkelijken, maar de wettekst is heel algemeen. Je kunt ook maatschappelijke organisaties verbieden als minister, omdat je van mening bent dat die voor een ‘cultuur van wetteloosheid’ zorgen. Een rechtse minister zou Greenpeace of Extinction Rebellion kunnen verbieden, of Samidoun. Maar evengoed zou een linkse minister ervoor kunnen kiezen om Schreeuw om Leven, Christenen voor Israël of Farmers Defence Force te verbieden. De rechtsstaat gaat uit van een gelijk speelveld. Maar dit gelijke speelveld komt in gevaar als een minister denkt: ‘Ik ga deze organisatie verbieden, want dat komt mij wel goed uit.’’

Advocaat Sidney Smeets deelt deze zorgen, zo laat hij de Kanttekening weten. ‘Organisaties verbieden is iets wat nu alleen de rechter kan. Als we een minister die bevoegdheid geven dan zorgt dit voor een politieke component. In de Verenigde Staten zie je nu wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Dat is ook een reële zorg, want kerkgenootschappen en politieke partijen worden in dit voorstel ontzien, maar een ‘woke’ organisatie als het COC dus niet. En met een minister van extreemrechtse huize kan dat fout gaan.’

Mensenrechten

Advocaat Willem Jebbink vult aan: ‘Een minister met kwaad in de zin kan Greenpeace of Extinction Rebellion verbieden. De vraag is of dit verbod standhouden zal, want organisaties zullen natuurlijk meteen naar de rechter stappen. Om te betogen dat een verbod in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en op onze grondwet en hoe we die uitleggen. Als een minister te goeder trouw de wet hanteert komt er natuurlijk geen verbod, maar is de minister dat niet dan is er een probleem. Er zit namelijk geen enkele garantie in de tekst van de wet. Een rechter kan het kader van de wet gebruiken om wetten beter te duiden. Maar na verloop van tijd kan zo’n kader vervagen. Dat kan ertoe leiden dat je geen houvast meer hebt, als rechtzoekende.’

‘Er zit geen enkele garantie in de tekst van de wet’

Want hoe zit het precies met de EVRM en deze wet? ‘Artikel 11 van het EVRM garandeert de vrijheid van meningsuiting. Beperkingen van dit recht moeten helder omschreven staan in nationale wetgeving, aldus het EVRM. Maar in het wetsvoorstel ‘Bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties’ staat het dus niet helder. Een goede bestuursrechter zal dit dan ook concluderen en het besluit van de minister naar de prullenbak verwijzen. Maar als een rechter vindt dat artikel 11 EVRM niet is geschonden en met de redenering van de minister meegaat: dan kom je in de gevarenzone. De Nederlandse rechter mag wetten namelijk niet toetsen aan de grondwet. Dat is bij de grondwet verboden.’

Er is echter dan nog steeds een manier om het verbod bij de rechter aan te vechten, namelijk met een beroep op artikel 53 van het EVRM, legt Jebbink uit. ‘Daarin staat dat landen die het verdrag hebben ondertekend altijd méér rechten en vrijheden mogen geven dan het verdrag voorschrijft. Dit artikel zorgt ervoor dat het EVRM een ondergrens is, geen bovengrens. Met andere woorden: het EVRM bepaalt minimale rechten die iedereen moet krijgen, zoals vrijheid van meningsuiting of het recht op een eerlijk proces. Als een land al wetten of verdragen heeft die mensen meer bescherming of meer rechten geven dan het EVRM eist, mogen ze die behouden of invoeren. Het EVRM neemt die extra rechten niet weg. Als een land in zijn eigen grondwet bepaalt dat iedereen recht heeft op een ruimere vrijheid dan het EVRM garandeert, dan zal artikel 11 EVRM moeten worden uitgelegd op de wijze zoals in de grondwet wordt uitgelegd.’

Donald Trump

Toch ziet Jebbink uiteraard liever niet dat deze discussie achteraf wordt gevoerd, nadat een organisatie door de minister verboden is. ‘De vrees dat een bestuurlijk verbod van ‘ondermijnende organisaties’ machtsmisbruik in de hand werkt is reëel. Niet alleen klimaatactivisten en andere demonstranten worden dan in hun rechten geschonden, maar iedereen die een mening heeft.

‘De ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar Donald Trump nu weer president is, laten zien hoe snel een democratische rechtsstaat in de gevarenzone kan belanden. Daarom moet de Eerste Kamer, die wél wetten mag toetsen aan de grondwet, doen waarvoor deze chambre de réflexion is opgericht: kritisch reflecteren op wetten en haar eigen rechtsstatelijke belang zien. De Eerste Kamer is te politiek geworden, maar moet over haar eigen politieke schaduw heen stappen, haar rug recht houden en deze wet integraal naar de prullemand verwijzen.’

Slachtoffer van misbruik in moskee-internaat klaagt man dertig jaar later aan

0

Meer dan dertig jaar later staat een man terecht voor het seksueel misbruik van een jongen in een moskee-internaat. Het slachtoffer durfde er nu pas over te praten.

Vorige week stond een 53-jarige Arnhemmer terecht voor de verkrachting van een destijds 11-jarige jongen. Hij zou de jongen ‘s nachts wakker hebben gemaakt, meegenomen naar een andere ruimte, hem daar hebben aangeraakt en uiteindelijk hebben verkracht. Bovendien zou hij meerdere jongens hebben betast.

Dit alles gebeurde tussen 1992 en 1993. De man werd destijds weggestuurd uit het internaat nadat een van de jongens hierover had verteld aan het moskeebestuur, maar daarna gebeurde er niets, zo meldt de Stentor.

De man die nu een officiële aanklacht indient, is inmiddels in de veertig en heeft zelf een zoon. Toen zijn zoon 11 werd, kreeg hij het naar eigen zeggen moeilijk omdat hij werd geconfronteerd met zijn verleden. Hij nam contact op met de verdachte en sprak met hem in het bijzijn van een bemiddelaar. Wat niemand wist, is dat hij deze gesprekken opnam. De verdachte gaf hierin toe dat hij in het internaat kinderen heeft misbruikt. De opnames dienen nu als bewijsmateriaal in de rechtszaal.

Het slachtoffer is niet alleen verbolgen over de misdaad zelf, maar ook over de onverschilligheid van het moskeebestuur. Volgens hem werd het onder het tapijt geschoven, en is de verdachte later opnieuw betrokken geweest bij de moskee. Het moskeebestuur geeft aan dat het nooit van het misbruik op de hoogte was.

Israëlische leger doodt 22 Libanezen die naar huis willen terugkeren

0

Afgelopen zondag had het Israëlische leger Zuid-Libanon moeten verlaten, maar dat gebeurde niet. 22 Libanezen werden gedood toen ze probeerden terug te keren naar hun dorpen in het zuiden van het land.

Het staakt-het-vuren dat van kracht ging op 26 november gold voor zestig dagen. Na deze zestig dagen moest Hezbollah zijn troepen hebben teruggetrokken en moest het Israëlische leger het land hebben verlaten.

Volgens het Israëlische leger had Hezbollah niet alle posten verlaten. Het besloot daarom zijn aanwezigheid te verlengen. Het waarschuwde gevluchte Libanese vluchtelingen om niet terug te keren naar hun dorpen. Toen dit toch gebeurde, werden er schoten gelost. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven en raakten 124 mensen gewond, zo meldt Al Jazeera.

Het is volgens deze nieuwssite niet de eerste keer dat het Israëlische leger het staakt-het-vuren schendt. Dat zou het al honderd keer hebben gedaan sinds 27 november, zo blijkt uit onderzoek van verschillende media en denktanks.

Libanezen vluchtten massaal uit hun dorpen en steden in het zuiden toen het conflict tussen Hezbollah en Israël escaleerde. Hoewel er weinig over is van hun huizen, willen ze zo snel mogelijk aan de slag met herstelwerkzaamheden.

Burgemeester zegt ‘Huppatee, daar gaan we’ over omstreden moskee-onderzoek

0

‘Huppatee, daar gaan we’, zou burgemeester Marja van Bijsterveldt (CDA) hebben gezegd in een geheime opname van een gesprek met een Delftse moskee. De burgemeester gaf een verklaring voor het heimelijke onderzoek dat naar de moskee was uitgevoerd. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het omstreden onderzoek naar moskeeën, uitgevoerd door het particuliere onderzoeksbureau NTA (Nuance door Training en Advies), kwam in 2021 aan het licht, nadat NRC hierover berichtte.

Het geheime onderzoek vond plaats in verschillende gemeenten en werd geleid door de toenmalige NCTV-baas, en inmiddels huidige premier, Dick Schoof. Ook moskeeën die al lange tijd als partners fungeerden in de strijd tegen radicalisering onder moslims, werden heimelijk onderzocht.

Nu lijkt de burgemeester van Delft zelf geconfronteerd te worden met de gevolgen van dit onderzoek in een rechtszaak die is aangespannen door de bespioneerde stichting Al Ansaar. De stichting zou een gesprek met de burgemeester hebben opgenomen, bedoeld om de gemoederen onder moslims te sussen na het uitlekken van het spionageschandaal.

‘‘Ik… Ik ben nogal soms… Nog steeds flabbergasted (verbijsterd, red.) wat een enorme impact, dat ik denk, hoe is het mogelijk? Wat ooit zo begon, eigenlijk als een soort van ‘oh nou ja, dat doen heel veel gemeenten en huppatee daar gaan we’. Oh, het moet discreet? Nou prima, dan doen we het discreet, weet je wel. Dat het uiteindelijk zo’n impact heeft, ja daar sta je gewoon toch… Met een soort verbazing’, aldus de burgemeester in de opname, geciteerd door het AD.

Van Bijsterveldt wil vanwege de rechtszaak niet reageren op haar uitlatingen. Stichting Al Ansaar beschouwt deze uitspraken als ‘ondubbelzinnig bewijs’ dat de burgemeester in 2017 verkeerd heeft gehandeld door haar islamitische burgers zonder aanleiding te bespioneren.

Diyanet opent expertisecentrum voor moslims in Nederlandse samenleving

0

Diyanet, het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken, heeft vrijdag de ISN Academie geopend. De door Turkije gefinancierde instelling in Den Haag zou een ‘brugfunctie’ voor de islamitische gemeenschap in Nederland moeten vervullen, zo schrijft de Turkse nieuwssite SonHaber.

‘In een tijd waarin polarisatie toeneemt en de samenleving steeds diverser wordt, is gedegen onderzoek belangrijker dan ooit. De ISN Academie zal fungeren als een toonaangevend expertisecentrum voor islam en moslims in de Nederlandse samenleving’, staat in een bericht op LinkedIn, met foto’s van academici en politici, waaronder Fonda Sahla (D66).

Ook de Turkse consul in Den Haag, Selçuk Ünal, en andere Turkse ambtenaren en imams waren bij de opening aanwezig.

SonHaber meldt dat de ISN Academie zich zal richten op islamitisch en maatschappelijk onderzoek, en dat hieruit educatieprogramma’s zullen voortkomen. Dit alles is bedoeld om een ‘brugfunctie voor de islamitische gemeenschap’ te vervullen, waarbij theorie en praktijk samenkomen.

De instelling wil ook een ‘platform’ zijn voor het delen van ideeën en samenwerking over maatschappelijke kwesties. De Turkse consul prees de ‘liberale waarden’ van Nederland en hoopt dat islamofobie hier geen voet aan de grond krijgt.