13.7 C
Amsterdam

Versplintering geeft vooral rechtse baantjesjagers kansen. Zoals bij BBB

Chris Aalberts
Chris Aalberts
Journalist en auteur van o.a. ‘De puinhopen van rechts’. Doceert Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees meer

Kent u Eelco van Hoecke? Een korte introductie: Eelco is in het dagelijks leven docent en werd in 2019 verkozen voor Forum voor Democratie in de provincie Zeeland. Er is enige reden voor cynisme: Forum deed alleen mee omdat Provinciale Statenleden de Eerste Kamerleden kiezen. FvD wilde een grote Senaatsfractie. Een inhoudelijk programma hadden de kandidaat-Statenleden nauwelijks. Ze waren tegen de energietransitie en voor bestuurlijke vernieuwing, maar verder wisten ze het ook niet precies.

Populair is het Statenlidmaatschap niet, zo merkte de FvD-leiding. Het kost moeite leden ervoor te interesseren. In veel provincies was de kandidatenlijst lange tijd een enorme gatenkaas en dus trok FvD alles uit de kast om genoeg mensen te vinden. Zeeland was zo’n provincie waar het kommer en kwel was. Met veel pijn en moeite vond de partij zes kandidaten. Een van hen: Eelco van Hoecke. Toen zette Forum er vier kandidaten bij uit andere provincies. Zo leek de kandidatenlijst toch nog wat.

Gekte alom: Forum deed al deze moeite alleen voor de Eerste Kamer. In Zeeland was zelfs dat eigenlijk geen reden: deze provincie heeft een minimaal gewicht bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer, dus kon FvD Zeeland ook overslaan. Dat was voor de PR van Forum dan weer geen optie en dus moest het partijbestuur aan de slag. Het resultaat: een kandidatenlijst waar werkelijk niemand tevreden over was. Slechts twee kandidaten werden redelijk of zelfs goed bevonden, de rest niet. Zoals: Eelco van Hoecke.

De beste kandidaten wilden geen lijsttrekker worden en zo kwam Fred Walravens bovendrijven. Hij werd bekend omdat hij een journalist voor de dichte deur van zijn huis liet staan. Walravens had geen overwicht op de fractie, stond al snel bekend als contactgestoord en werd tegengewerkt door zijn collega’s, die openlijk twijfelden aan zijn capaciteiten. Een van die collega’s – Eelco van Hoecke – vergrootte de interne spanningen met talloze controversiële tweets. Forum stuurde meerdere keren een coach naar Zeeland. Nul resultaat.

Drie van de vijf fractieleden splitsten zich een voor een af. Eelco van Hoecke sloot zich aan bij JA21. Die partij had geen netwerk in de provincies en iemand moest in Zeeland de ondersteuningsverklaringen voor de Tweede Kamerverkiezingen regelen. Van Hoecke kreeg er een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst voor terug. Weer een probleem: al snel had JA21 door dat Van Hoecke’s tweets niet zo goed bij de partijlijn pasten. Hij was ondertussen alweer naar de Partij voor Zeeland gevlucht.

Het is een groot goed dat nieuwe partijen mee kunnen doen aan de verkiezingen, maar hier gaat wel heel veel mis

Afgelopen weekend presenteerde de Boer Burger Beweging Zeeuwse kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023. Daar was Eelco van Hoecke weer, die zich voordeed als nieuweling, al is hij eigenlijk zittend Statenlid. De Partij voor Zeeland wilde aanvankelijk met BBB samenwerken, maar die pogingen zijn mislukt. Men wist niets van Van Hoeckes overstap en wil hem nu royeren. Dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Dan zal hij zichzelf waarschijnlijk per direct BBB gaan noemen. Partij vier in vier jaar tijd.

Het is een groot goed dat nieuwe partijen mee kunnen doen aan de verkiezingen, maar hier gaat wel heel veel mis. Bij de aanstaande verkiezingen willen PVV, Forum, JA21, Wybren van Haga en BBB in alle provincies meedoen. Soms worden ze aangevuld door provinciale partijen als Partij voor Zeeland die inhoudelijk erg op hun landelijke concurrenten lijken. Ze hebben allemaal dezelfde meningen en hebben allemaal moeite om goede mensen te vinden.

Baantjesjagers als Eelco van Hoecke varen er wel bij. Niemand heeft ze ooit als Statenlid gewild, maar ze komen telkens weer ergens anders bovendrijven, om de simpele reden dat partijen hun research niet op orde hebben en ook geen goede alternatieven hebben. Van Hoecke is in de praktijk overal welkom. Mocht hij ook bij BBB weg moeten, kan hij het ongetwijfeld weer bij de partij van Wybren van Haga proberen. Daar hebben ze immers ook geen idee hoe ze aan kandidaten moeten komen.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -