Wat Rutte in deze crisis ongeloofwaardig maakt

Jaswina Elahi
Jaswina Elahi
Cultuurwetenschapper. Onderzoeker Grootstedelijke Ontwikkelingen aan de Haagse Hogeschool.

Lees meer

2020 was nog maar net begonnen, toen we hoorden dat er in de Chinese stad Wuhan een onbekend virus rondwaarde. In China en enkele omringende landen werden vrijwel meteen maatregelen genomen, zoals een complete lockdown en het alvast faciliteren van zorginstellingen. Maar Europa deed alsof wat daar plaatsvond een ver-van-ons-bed-show was, totdat het virus halverwege februari in Europa uitbrak en bekend werd dat ook Iran onvoorstelbaar hard was getroffen.

Sindsdien waart het virus wereldwijd rond. Rechtse, antiglobalistische leiders die het virus afdeden als ‘verzonnen’ of ‘iets dat groter wordt gemaakt dan het is’, zoals Donald Trump en Boris Johnson, zijn daar ondertussen van teruggekomen. Het virus is een wereldwijd verschijnsel en dient ook zodanig aangepakt te worden. En daar ligt nu het probleem: want het lijkt alsof het Westen, in het bijzonder Europa, dat niet kan.

Elk land in Europa hanteert zijn eigen beleid en maatregelen ten aanzien van het virus. En dat is zeer onverstandig, blijkt nu. Europa heeft een oppervlakte van 10.18 miljoen vierkante kilometer en 741,4 miljoen inwoners, China 9,6 miljoen vierkante kilometer en 1,4 miljard inwoners. Qua oppervlakte verschillen beiden gebieden dus niet zoveel, maar qua inwoners is dat verschil gigantisch.

In China zijn er ten tijde van dit schrijven 81.589 besmettingen, 3.318 doden en 76.408 herstelden. Maar kijken we naar het aantal Europese slachtoffers van het virus, dan gaat dat ver over het Chinese aantal heen. Alleen al Nederland, België, Duitsland, Italië en Spanje hebben samen meer dan zes maal het aantal doden en ruim vier keer het aantal besmettingen – maar nog nog niet zoveel genezingen – als in China. Een wereld van verschil.

Opmerkelijk in Mark Ruttes speech waren de ‘drie scenario’s’ voor de aanpak van het coronavirus. Hij luisterde naar de ‘deskundigen’ – die zijn in Nederland heilig, net als in Frankrijk de ‘intellectuelen’ dat zijn -, volgens wie er groepsimmuniteit moet worden opgebouwd door de bevolking gecontroleerd te besmetten.

Maar groepsimmuniteit opbouwen betekent dat 50 procent van de populatie eerst besmet moet raken. Daarvan sterft 1 à 2 procent. In Nederland zou betekenen dat 8,5 miljoen mensen besmet moeten raken en dat daarvan 85.000 tot 170.000 zal sterven. Hoe Rutte dat gecontroleerd wil doen? Of dit een aanvaardbare politieke prijs is? Ik heb niemand hierover gehoord.

De tijd van nationalistisch navelstaren is voorbij

De premier stelde in zijn speech ook het woord ‘samen’ centraal. We moeten elkaar helpen. We moeten als Nederlanders het ‘gezamenlijk belang’ voorop stellen. Ongeloofwaardige uitspraken van een premier die de afgelopen jaren hamerde op zelfredzaamheid van de burgers en die bezuinigde op zorg, welzijn en onderwijs en de meest kwetsbare burgers in de kou liet staan. De effecten daarvan zijn nu voelbaar en zeer zorgelijk.

Het is ook ongeloofwaardig van een premier die nu zelfs ten tijden van de coronacrisis de vinger op de knip houdt op het Europese budget. Daardoor blijft essentiële steun voor de hardst getroffen EU-landen achterwege. Volledig terecht schreven Italiaanse burgemeesters in een open brief dat het ethisch besef, hoe je met mensen omgaat, volledig ontbreekt bij de Nederlanders.

Volgens Rutte zijn ‘wij’ West-Europeanen beschaafd. Deze superieure attitude, waar de West-Europese landen – Nederland voorop – aan lijden, zorgt ervoor dat de coronacrisis niet goed aangepakt wordt.

De cijfers van de slachtoffers liegen er niet om. Deze crisis vereist niet alleen een Europese aanpak, maar een globale aanpak. We kunnen wat dat betreft leren van China, dat solidariteit toonde met landen die hulp nodig hebben – zelfs met vijandige landen als de VS.

Maar het ‘gezamenlijk belang’ is iets dat Rutte overduidelijk niet voorleeft en naleeft. Slechts het ‘eigen belang’ telt voor hem. Gelukkig nemen een hoop Nederlanders hem niet als voorbeeld. De afgelopen dagen heb ik prachtige projecten en initiatieven zien ontstaan, waarbij sterke jonge burgers in de samenleving de meest kwetsbare burgers op tal van manieren belangeloos proberen te ondersteunen. Politieke leiders kunnen nog veel leren van deze mensen.

De tijd van nationalistisch navelstaren is voorbij. Het besef dat we zowel economisch als sociaal afhankelijk zijn van andere landen wordt nu wederom bevestigd. Al is dat moeilijk te verteren voor de antiglobalisten: geconfronteerd met de echte gevolgen van gesloten grenzen zijn zij nu muisstil geworden.

Ondertussen klopt onze asociale, minst-solidaire en moreel superieure West-Europese premier zichzelf op de borst dat zijn getroffen maatregelen zo goed werken. Wat een onzin, meneer Rutte: Europa en de VS breken negatieve records!

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berchtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!

- Advertentie -

4 REACTIES

 1. Onwaarschijnlijk dat 1 à 2 % van de met COVID-19 besmette mensen sterft. Van de geteste en besmet gebleken mensen sterft rond de 4% waarvan 98% aan flinke onderliggende ziekten lijdt en/of zeer oud is. Als je de gehele bevolking testen zou, vind je waarschijnlijk 10 keer meer geïnfecteerden waardoor je op 0,1-0,2% sterfte uitkomt, wat 8.500-17.000 doden betekent oftewel een héél slecht griepjaar (9.500 oversterfte aan griep twee winters terug). Voor griep (CDC cijfers in de VS) wordt het sterftecijfer op 0,1% geschat.

 2. Beste mevrouw, u begrijpt er echt helemaal niets van. Ga alstublieft pannenkoeken verkopen,
  trek een stripheldenkostuum aan en ga in een pretpark staan.. Wat we nu zien is het summum
  van nationalisme : de grenzen dicht en ieder-voor-zich. Polen die hulp voor Italië uit China in beslag
  neemt. Turkije dat ventilatoren voor Spanje confisceerd . De VS die testkits voor Canada tegenhoud..
  Juist door de grenzen open te laten [ vorig weekeinde nog twee vluchten direct uit NYC ], kwam men
  uit China, Italië en Spanje ongehinderd naar Nederland… Wát dood is, dat is de EU : geen enkel hulp
  idee of samenwerking bracht dat voort. In januari melde de verantwoordelijken bij de unie nog dat
  de lidstaten prima waren voorbereid op een pandemie…
  En als u tóch columns wilt schrijven : lees u dan beter in en kijk verder dan de instagram pagina’s
  van uw vriendinnen.

 3. De auteur stelt dat we toch vooral moeten leren van China, het altruïstische alternatief op het verdorven westen. Ik heb persoonlijk meer vertrouwen in de aanpak van het democratische Taiwan, dat vanaf dag 1 de officiële Chinese cijfers niet geloofde, vluchten uit Wuhan weigerde en de WHO waarschuwde dat overdracht van mens-op-mens voorkwam, ondanks grote druk vanuit China om dit te ontkennen.

  Verder wel eens de stelling:
  ‘De tijd van nationalistisch navelstaren is voorbij’

 4. Ja, het is simpel, een kind uit de eerste klas lagere school kan het begrijpen.
  Je spaart en dan kun je je eerste fiets kopen. Maar een jeugdig persoontje aan het einde van de straat heeft zijn zakgeld tot de laatste cent uit gegeven.
  Het persoontje woont aan de zuid zijde van de straat aan het middel meertje.
  Het persoontje aan de noord zijde van de straat heeft een vraag gekregen of de ouders van het persoontje ook een fietsje wil kopen voor de persoontje aan de zuid zijde, maar zo als normaal, wordt de vraag van de vader niet beantwoord en dat is; wanneer wordt het bedrag van het fietsje terug betaald.
  Ook de vader van het huis wordt agressief en wil niet praten over de voorwaarden om het bedrag van het fietsje terug te betalen. Het jongetje wat gespaard heeft rijdt nu met het mooie weer op zijn fiets. Maar Berlusco Italio heeft zijn geld uit gegeven aan de buurmeisjes en deze getrakteerd op sorbets, friet en nog veel meer.
  Dus nu vraagt hij dus om geld, ik vind dat de vader van Wopke, buurman Hoekstra het heel goed heeft gedaan. Tevens hoeft hij dus geen excuus aan te bieden.
  Want Wopke hoeft zijn geld niet uit te geven omdat de ander te kort komt.
  Opkomen voor je eigen land is tegenwoordig een achterbakse gedachte, dus het wordt tijd dat die corrupte club in Brussel aan de kant wordt gezet.
  Zoek op Wikipedia : Joachim von der Leyen 1892 – 1945 (…………..) , de voorzitter EU commissie is er een regelrechte afstammeling van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here