23.5 C
Amsterdam

Ik ben geneigd te geloven dat Nederland steeds meer fascistoïde wordt

Jaswina Elahi
Jaswina Elahi
Cultuurwetenschapper. Onderzoeker maatschappelijke ontwikkelingen.

Lees meer

Ik wilde dit keer geen column schrijven over de naargeestige politieke situatie waardoor gelijkwaardigheid in de samenleving onder druk staat. Nee, ik wilde deze keer een leuke column schrijven. Iets lichters, iets in de trant van mijn dagelijkse ergernissen in het verkeer. Deze keer wilde ik de verrechtsing van de samenleving laten voor wat het is. Echt waar.

Maar toen twitterde Thierry Baudet: ‘Vanavond zijn twee dierbare vriendinnen ernstig lastig gevallen door 4 Marokkanen in de trein. Aangifte doen natuurlijk volstrekt zinloos. Oh lieve, kinderlijk naïeve Nederlanders! Stem nou toch eindelijk voor verandering. Breek los uit politiek correct gelul! Red dit land! #FVD’.

Thierry Baudet kent geen grenzen in de smakeloosheid van zijn uitspraken en standpunten. Maar dit keer viel hij door de mand omdat de NS en getuigen zijn verhaal konden weerspreken: de twee ‘dierbare vriendinnen’ hadden zich verzet tegen de kaartjescontrole door controleurs en een politieagent in burger.

De maatschappelijke verontwaardiging die volgde betrof de moedwillige leugen, maar niet het nationalisme dat afdroop van zijn tweet. Er was ook geen verzet tegen het welbewust opzetten van autochtone Nederlanders tegen Marokkaanse Nederlanders. Baudet heeft in zijn tweet onderscheid gemaakt op basis van ras. En het is niet de eerste keer dat een FvD-partijprominent zich hier schuldig aan maakt.

Het Nederlandse politieke discours wordt door rechts gedomineerd. Dit discours kenmerkt zich door het anti-immigratie- en anti-islamnarratief, de kritiek op de zogenaamde linkse elite en de verheerlijking van de ‘eigen’ cultuur. Maar ras was tot voor de opkomst van Forum voor Democratie een taboe – zelfs voor de PVV.

Totdat een zekere Yernaz Ramautarsing in een interview met het programma Brandpunt in 2016 de link legde tussen zwart zijn en het hebben van een lager IQ. FvD-Kamerlid Theo Hiddema schaarde zich begin 2018, toen Ramautarsing in de race was om FvD-raadslid in Amsterdam te worden, achter de uitspraken van Ramautarsing. Ook Thierry Baudet begreep niets van de commotie en was niet van plan om afstand te nemen. En ondanks dit overduidelijke racisme bleef de FvD-aanhang groeien.

Toen in 2018 ook bekend werd dat Ramautarsing in een besloten WhatsApp-groep betoogde dat homorechten de samenleving dommer zouden hebben gemaakt, was de politieke en maatschappelijke verontwaardiging groot. Zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen was dat niet handig voor FvD. Ramautarsing nam afstand van zijn woorden, betuigde spijt en trok zich terug als kandidaat-raadslid. Maar Baudet sprak Ramautarsing niet tegen. En ondanks deze overduidelijke homohaat bleef de FvD-aanhang groeien.

Thierry Baudet kent geen grenzen in de smakeloosheid van zijn uitspraken en standpunten

Op 20 maart 2019 trok Baudet van leer tegen het establishment in zijn overwinningsspeech:

‘En zo staan we hier. Vanavond, te elfder ure, letterlijk. Te midden van de brokstukken van wat ooit de mooiste, grootste beschaving was die de wereld ooit heeft gekend. Een beschaving die alle uithoeken van de wereld bestreek, die vol zelfvertrouwen was. En die de mooiste architectuur, de mooiste muziek en de mooiste schilderkunst heeft voortgebracht die ooit onder de sterrenhemel heeft bestaan. Ons land maakt onder deel uit van die beschavingsfamilie. Maar net als die andere landen van die boreale wereld, worden we kapotgemaakt door mensen die ons juist zouden moeten beschermen.’

Hij verweerde zich op de kritiek die volgde dat hij met boreaal niet verwees naar de ‘blanke wereld’ die de nazi’s nastreefden, maar naar een noordelijk-westerse beschaving. Toch was de maatschappelijke verontwaardiging vanwege het gebruik van dit woord groot.

Want de parallel met het Duitse fascisme, dat net als Baudet teruggreep naar ‘vroeger’, een ‘grootse’ natie voorspiegelde aan het volk en oude mythes en volkstradities nieuw leven inblies, was duidelijk. Maar ondanks de associatie met het fascisme bleef de FvD-aanhang groeien.

Het fascistisch nationalisme, dat gestoeld is op racisme, vormt een existentiële bedreiging voor de vrijheid en de gelijkwaardigheid van alle mensen. In de geschiedenis van de mensheid is nationalisme de grootste moordende kracht geweest, met de Eerste en Tweede Wereldoorlog als dieptepunten, met respectievelijk tien miljoen en 55 miljoen doden (inclusief burgers en militairen). Maar het is alsof de mensheid niet leert van deze ervaringen. Het nationalisme sluit uit. Wereldwijd neemt het nationalisme dusdanig toe dat de positie van minderheden in verschillende landen onder druk staat. Ook in Nederland.

In hun onlangs verschenen boek Theorie van de kraal betogen sociologen Willem Schinkel en Rogier van Reekum dat fascisme zelfs het Nederlandse parlement heeft bereikt. Dat klinkt misschien overdreven, maar gezien de aanhoudende foute uitspraken van rechtse politici en het haast afwezige weerwoord van andere politici, ben ik geneigd te geloven dat Nederland steeds meer fascistoïde wordt.

Het is treurig vast te stellen dat wij leven in een land waarin politici inspelen op de angsten van burgers om kiezers te winnen, waarin minderheden gemarginaliseerd worden, waarin rijk rijker wordt en arm armer door talloze bezuinigingen in onderwijs, wonen, zorg en welzijn in het huidige gevoerde neo-liberale beleid – en niet door ‘(massa)immigratie’, zoals sommige politici ons graag zouden willen laten geloven.

Oh lieve kinderlijke naïeve Nederlanders! Stem nou toch eindelijk voor verandering. Breek los uit politiek rechtse onzin! Red dit land! Laat je geen zand in de ogen strooien. Wees kritisch op je eigen leiders.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -