Ik ben geneigd te geloven dat Nederland steeds meer fascistoïde wordt

Jaswina Elahi
Jaswina Elahi
Cultuurwetenschapper. Onderzoeker Grootstedelijke Ontwikkelingen aan de Haagse Hogeschool.

Lees meer

Ik wilde dit keer geen column schrijven over de naargeestige politieke situatie waardoor gelijkwaardigheid in de samenleving onder druk staat. Nee, ik wilde deze keer een leuke column schrijven. Iets lichters, iets in de trant van mijn dagelijkse ergernissen in het verkeer. Deze keer wilde ik de verrechtsing van de samenleving laten voor wat het is. Echt waar.

Maar toen twitterde Thierry Baudet: ‘Vanavond zijn twee dierbare vriendinnen ernstig lastig gevallen door 4 Marokkanen in de trein. Aangifte doen natuurlijk volstrekt zinloos. Oh lieve, kinderlijk naïeve Nederlanders! Stem nou toch eindelijk voor verandering. Breek los uit politiek correct gelul! Red dit land! #FVD’.

Thierry Baudet kent geen grenzen in de smakeloosheid van zijn uitspraken en standpunten. Maar dit keer viel hij door de mand omdat de NS en getuigen zijn verhaal konden weerspreken: de twee ‘dierbare vriendinnen’ hadden zich verzet tegen de kaartjescontrole door controleurs en een politieagent in burger.

De maatschappelijke verontwaardiging die volgde betrof de moedwillige leugen, maar niet het nationalisme dat afdroop van zijn tweet. Er was ook geen verzet tegen het welbewust opzetten van autochtone Nederlanders tegen Marokkaanse Nederlanders. Baudet heeft in zijn tweet onderscheid gemaakt op basis van ras. En het is niet de eerste keer dat een FvD-partijprominent zich hier schuldig aan maakt.

Het Nederlandse politieke discours wordt door rechts gedomineerd. Dit discours kenmerkt zich door het anti-immigratie- en anti-islamnarratief, de kritiek op de zogenaamde linkse elite en de verheerlijking van de ‘eigen’ cultuur. Maar ras was tot voor de opkomst van Forum voor Democratie een taboe – zelfs voor de PVV.

Totdat een zekere Yernaz Ramautarsing in een interview met het programma Brandpunt in 2016 de link legde tussen zwart zijn en het hebben van een lager IQ. FvD-Kamerlid Theo Hiddema schaarde zich begin 2018, toen Ramautarsing in de race was om FvD-raadslid in Amsterdam te worden, achter de uitspraken van Ramautarsing. Ook Thierry Baudet begreep niets van de commotie en was niet van plan om afstand te nemen. En ondanks dit overduidelijke racisme bleef de FvD-aanhang groeien.

Toen in 2018 ook bekend werd dat Ramautarsing in een besloten WhatsApp-groep betoogde dat homorechten de samenleving dommer zouden hebben gemaakt, was de politieke en maatschappelijke verontwaardiging groot. Zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen was dat niet handig voor FvD. Ramautarsing nam afstand van zijn woorden, betuigde spijt en trok zich terug als kandidaat-raadslid. Maar Baudet sprak Ramautarsing niet tegen. En ondanks deze overduidelijke homohaat bleef de FvD-aanhang groeien.

Thierry Baudet kent geen grenzen in de smakeloosheid van zijn uitspraken en standpunten

Op 20 maart 2019 trok Baudet van leer tegen het establishment in zijn overwinningsspeech:

‘En zo staan we hier. Vanavond, te elfder ure, letterlijk. Te midden van de brokstukken van wat ooit de mooiste, grootste beschaving was die de wereld ooit heeft gekend. Een beschaving die alle uithoeken van de wereld bestreek, die vol zelfvertrouwen was. En die de mooiste architectuur, de mooiste muziek en de mooiste schilderkunst heeft voortgebracht die ooit onder de sterrenhemel heeft bestaan. Ons land maakt onder deel uit van die beschavingsfamilie. Maar net als die andere landen van die boreale wereld, worden we kapotgemaakt door mensen die ons juist zouden moeten beschermen.’

Hij verweerde zich op de kritiek die volgde dat hij met boreaal niet verwees naar de ‘blanke wereld’ die de nazi’s nastreefden, maar naar een noordelijk-westerse beschaving. Toch was de maatschappelijke verontwaardiging vanwege het gebruik van dit woord groot.

Want de parallel met het Duitse fascisme, dat net als Baudet teruggreep naar ‘vroeger’, een ‘grootse’ natie voorspiegelde aan het volk en oude mythes en volkstradities nieuw leven inblies, was duidelijk. Maar ondanks de associatie met het fascisme bleef de FvD-aanhang groeien.

Het fascistisch nationalisme, dat gestoeld is op racisme, vormt een existentiële bedreiging voor de vrijheid en de gelijkwaardigheid van alle mensen. In de geschiedenis van de mensheid is nationalisme de grootste moordende kracht geweest, met de Eerste en Tweede Wereldoorlog als dieptepunten, met respectievelijk tien miljoen en 55 miljoen doden (inclusief burgers en militairen). Maar het is alsof de mensheid niet leert van deze ervaringen. Het nationalisme sluit uit. Wereldwijd neemt het nationalisme dusdanig toe dat de positie van minderheden in verschillende landen onder druk staat. Ook in Nederland.

In hun onlangs verschenen boek Theorie van de kraal betogen sociologen Willem Schinkel en Rogier van Reekum dat fascisme zelfs het Nederlandse parlement heeft bereikt. Dat klinkt misschien overdreven, maar gezien de aanhoudende foute uitspraken van rechtse politici en het haast afwezige weerwoord van andere politici, ben ik geneigd te geloven dat Nederland steeds meer fascistoïde wordt.

Het is treurig vast te stellen dat wij leven in een land waarin politici inspelen op de angsten van burgers om kiezers te winnen, waarin minderheden gemarginaliseerd worden, waarin rijk rijker wordt en arm armer door talloze bezuinigingen in onderwijs, wonen, zorg en welzijn in het huidige gevoerde neo-liberale beleid – en niet door ‘(massa)immigratie’, zoals sommige politici ons graag zouden willen laten geloven.

Oh lieve kinderlijke naïeve Nederlanders! Stem nou toch eindelijk voor verandering. Breek los uit politiek rechtse onzin! Red dit land! Laat je geen zand in de ogen strooien. Wees kritisch op je eigen leiders.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berchtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!

- Advertentie -

10 REACTIES

 1. “wat ooit de mooiste, grootste beschaving was die de wereld ooit heeft gekend”. Het zou zo gekopieerd kunnen zijn uit een Mussolinetoespraak. Gebral, doelend op een tijdperk waarin Nederland, d.w.z. een beperkte club, zeker niet het volk, zich verrijkte met slavernij, moord en uitbuiting. Daar is niks moois, groots of beschaafds aan. Niet verwonderlijk dat Baudet zijn schaamteloze fascisme hiermee wil onderbouwen. Ik weet niet hoe het op dit moment is gesteld met geschiedenislessen op de lagere scholen en verder onderwijs; ik leerde in ieder geval niets over al die gitzwarte pagina’s die met bladgoud werden gemaskeerd. Het zou nochthans een goede zaak kunnen zijn als de vaderlandse geschiedenis een open boek zou worden. Een boek waaruit werkelijk geleerd kan worden. Bijvoorbeeld dat lieden als Baudet en Wilders verwerpelijk en fout zijn.

 2. @Sebastiaan Poos__ Baudet en Wilders zijn het gevolg van fout beleid door Joop den Uijl.
  Het begin – van het einde – van de Nederlandse samenleving begon toen de immigratie begon.
  Het is niet fout dat Baudet en Wilders de draad oppakken waar Fortuijn begon en Boer Koekkoek
  in een ‘oer’ vorm begonnen. U gooit alles op één hoop ; de geschiedenis als grijze brei.

  Zeker zijn er – erg- zwarte bladzijden in de Nederlandse geschiedenis, zoals de politionele acties
  in Indonesië. Maar slavernij [ scheepsvolk in de 17e eeuw waren bijna slaven ] en moord/uitbuiting
  waren gewoon de toen geldende norm : het recht van de sterkste. En dat een klein landje als Nederland
  de ‘sterkste der sterken’ was : dat is iets om trots op te zijn ! De Engelsen van nu beseffen het niet,
  maar al de negatieve connotaties van ‘Dutch’ [ Dutch courage = laf, Dutch treat= zelf betalen],
  zijn uitingen van frustratie [ uit die tijd !] omdat onze vloot de Thames opvoer en de halve vloot tot zinken
  bracht in de haven, en de twee grootste oorlogsschepen in beslag nam en naar ‘De Nederlanden’ sleepten..

  Voor onze hedendaagse ‘aai’ cultuur is dat natuurlijk ‘shocking’ . En dát is het grote probleem van alle
  ‘herwaardering’ van veel geschiedenis. Kijk niet met onze huidige norm naar een – ver – verleden ;
  dat heeft geen zin. En blijf ver weg van al de mode verschijnselen uit de VS ; “blackface” is niet het
  zelfde als “Zwarte Piet” . In Nederland was geen Rosa Parker nodig : er was geen apartheid in bus en tram;
  helemaal niet zelfs. Zie het boek “De zwarte met het blanke hart” , twee Afrikaanse prinsen die in Nederland
  studeerden in de 19e eeuw. Er was hier géén ‘Klu Klux Klan’ [ dát zijn de ‘witte mannen’ ], ook geen Black
  Panters, geen rassenrellen, maar wel stemrecht voor iedereen.
  Dat we de Amerikaanse pulp series kijken en valse sentimenten krijgen ‘ingeprent’ wil niet zeggen dat we
  Amerikanen zijn. Deze ‘cultuur diarree’ kan wel eens een reden zijn geweest voor het ontstaan van IS.

 3. Mevrouw Elahi, was u in de trein waar dit gebeurde ? Ik heb namelijk het idee dat de mannen
  wel degelijk van ‘Noord Afrikaanse’ afkomst waren : daarom heeft de politie de zaak als een
  gloeiende kool laten vallen. U blaat alleen maar de pulp-media na.

  U liegt : Baudet reageerde op info die hij kreeg; “..de moedwillige leugen..” , FRAMING !!
  En verder “..het nationalisme dat afdroop van zijn tweet..” wat is er fout aan nationalisme?
  Roept u ” boe ” als oranje een goal maakt tegen Duitsland bij een voetbalwedstrijd ?

  U bent een BLAATSCHAAP : “..Baudet heeft in zijn tweet onderscheid gemaakt op basis van ras.”.
  De rechter heeft bepaald dat er niet zoiets is als een ‘Marokkaans ras’ . U bent écht dóm !!

  Ik heb geen zin om nog een tijd bezig te zijn met uw onzin te weerspreken ; zoek een baan
  in de horeca of zo, maar blijf weg uit de ‘publieke arena’ . U bent de verpersoonlijking van
  ‘fake news’ .

 4. Wat er fout is aan Nationalisme? Alles. Er is niets goed aan. Nationalisme gaat over “wij” en “zij”, het zwaait met vlaggen, slaat zich trots op de borst, veroorzaakt, vergroot en groeit op conflicten en leidt onafwendbaar naar oorlogen. Nationalisme is het kwaad in de wereld.

 5. Beste Jaswina,
  Interessante artikel. Alleen zit ik me af te vragen in hoeverre uw oproep om te stemmen voor verandering, geen kreet is in de woestijn. Want vanwaar en van wie moet die verandering komen? Ik verwacht weinig verandering vanuit de politieke wereld, zolang de graaicultuur in die wereld nog steeds van toepassing is. Om de vier jaar worden de kiezers misleid- of kan ik beter zeggen verleid?- door mooie beloftes tijdens verkiezingscampagnes en gaan de politici in die periode de straat om zoveel mogelijk stemmen voor zich te winnen, maar eenmaal gekozen zijn de politici beperkt bereikbaar voor commentaar tenzij het voor een politicus uitkomt. Ik meen mij te herinneren dat de Nederlandse politiek in rep en roer stond tijdens de terroristische aanslag in Utrecht in 2019, met Geert Wilders voorop. Maar enkele dagen later werd er geen woord meer gerept binnen de Tweede Kamer over die aanslag en werd de burger, voor de zoveelste keer, aan het lot overgelaten. Dus, zijn de politici handig in het bespelen van emoties van de Nederlandse bevolking? Ja zeg ik volmondig, Zo ook in het geval van Baudet. Hoewel ik meer verwacht van een lid van de Tweede Kamer, weet ik dat die leden gekozen zijn door het volk omdat we in een democratische rechtsstaat leven en dat die leden derhalve de mondbuis zijn van het Nederlandse volk in die Kamer, maar laten we wel wezen: met een misser a la Baudet kom ik tot het besef dat politici ook maar mensen zijn en missers maken. Maar worden politici gestraft voor die missers? Neen ik denk het niet. Mocht een burger zulke Baudettiaanse opmerkingen maken, dan geldt de Strafwet. Dus verandering: ja, maar verwacht niet dat die verandering van de politieke wereld komt.

 6. @Sebastiaan Poos__ Nationalisme is goed, als tegenhanger van de EU. Het ‘kwaad-in-de-wereld’ is
  de kliek – niet gekozen – heersers in Brussel/Straatsburg, die onze bejaarden berooft van hun pensioen,
  de spaarders van hun rente en heel West Europa van haar soevereiniteit.

  Dus sport is ‘fout’ volgens u ? Dat gaat over wij & zij , wordt uitgevochten in wedstrijden en toegejuicht
  over de hele wereld. Je hebt -gezonde- en – ongezonde – competitie. Gezond is als je het doet om het spel,
  ongezond als je het doet om te winnen. Helaas is het hele economisch bestel ingericht om te winnen.
  Win je niet, dan verlies je.

  Dus als u niet wilt dat er winners/verliezers zijn, dat moet iedereen naar de zelfde school met een jaar langer
  dobberen met de middenmoot : intelligentie is slecht omdat je dan boven het maaiveld uitsteekt.
  Dat is dus de centraal geregelde economie, het beleid met commissies, het bestraffen van de uitschieter,
  ofwel communisme en Marxisme..
  Ga eens naar Cuba om de inwoners te vragen hoe geweldig hun leven was onder Fidel. Ga eens naar Polen
  om te vragen hoe fantastisch het was onder de overheersing in de tijd van de Sovjet Unie…

  Roep daar ‘communisme is goed’ en op de verkeerde plek zou u de avond wel eens niet kunnen halen.

  Begrijp mij niet verkeerd : kapitalisme is ook niet goed. Zeker niet de globalistische versie die uit de VS
  naar ons overwaait, het verlies aan vaste banen, de GMO’s , de steeds hogere salarissen aan de top en
  lager onderaan de ladder. Wat je nu ziet is het opbloeien van communisme in de USA… … alles is een
  golfbeweging. Je overleeft het alleen als je goed kunt zwemmen, ook tegen de stroom in.

 7. Enige tijd na ik mijn laatste reactie had geschreven viel het mij pas op. Het dédain,
  de arrogantie : ” ..Nationalisme gaat over “wij” en “zij”,..” . Dát is dus PRECIES wat de
  slinkse ‘elite’ doet : “.. Ik weet nu hoe het gesteld is met het onderricht van de
  Nederlandse taal…” . Als er iets ‘fout’ is dan is het de verheerlijking van de taal van
  een land. Nederlands is een onbeduidend dialect ontstaan uit het Germaans, met
  wat invloeden van ‘passerende’ culturen.

  Voor veel Nederlanders met een praktische instelling is het verplichte vak ‘Nederlands’ ,
  en dan zeker het gezever over ‘literatuur’ – een stel vatsige, coke snuivende maten
  naaiende mislukte hippies – uit de jaren ’70 , onnavolgbaar. Over Multatuli en dichters
  uit een grijs verleden, daar gaat het nooit over: te ‘koloniaal’ .
  En zichzelf boven de “ongeletterden” verheven voelen. Het zijn de Neerlandici, de cultuur
  Nazi’s die met vlaggen zwaaien, prijzen uitreiken voor de slaafse volgelingen en
  zichzelf ‘op-de-borst-slaan ‘. Op een toontje van ‘wij-zijn-de-grote-leiders’ ….
  Stelletje navelstaarders.

 8. Het 21e eeuwse fascisme komt niet van Baudet of Wilders. Het komt uit de klimaathoek en de deugmensenhoek. Die proberen hun neo- eco-marxistische wil op te leggen aan de burgers, om zo de controle over de samenleving te vergroten en de burger tot op zijn toilet te volgen en te onderdrukken. Het enorme gevaar van de Groene Khmer wordt zwaar onderschat. Ook het deugmensen-gedoe met newspeak en vele taboes alsmede de zieke dweperij met de islam en Afrikaanse en Aziatische culturen leidt gegarandeerd tot een totale dystopie. Maar lekker de aandacht afleiden door naar Baudet en Wilders te wijzen, terwijl het eco-fascisme zich rustig kan settelen en uitbreiden. Kennelijk leren we nooit van de geschiedenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here