20.5 C
Amsterdam

Brief Europese politici: ‘EU, stop annexatie Westbank door Israël’

Lees meer

Ruim vierhonderd parlementariërs en Europarlementariërs uit 22 Europese landen hebben een brief gestuurd aan EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borell en alle Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Hierin roepen zij op tot actie tegen Israëls ‘de facto annexatie van de Westelijke Jordaanoever’.

Samen met de Verenigde Staten en landen in de regio moeten er nu concrete stappen worden gezet, vinden de briefschrijvers. Gebeurt dit niet, dan resteert de ‘realiteit van één staat met ongelijke rechten en eeuwigdurend conflict.’

Als voorbeelden van de ‘de facto annexatie’ wijzen de politici op het groeiende aantal door Israël gesloopte Palestijnse huizen en de groei van illegale kolonies op de Westelijke Jordaanoever.

Specifiek worden daarbij de herhaalde sloop van Khirbet Humsah en de kolonisering van Givat Hamatos in Oost-Jeruzalem genoemd. Volgens de opstellers van de brief geeft de ontwikkeling van de kolonie Givat Hamatos, voorheen aangeduid als ‘Europa’s rode lijn’, reden voor ‘bijzonder ernstige bezorgdheid’.

In de brief wordt onder meer aangedrongen op ‘effectieve differentiatie tussen Israël en de nederzettingen’ en extra steun voor met sloop en uitzetting bedreigde Palestijnse gemeenschappen. De EU en Europese landen moeten leiderschap tonen, vinden de politici.

Daarnaast eisen zij actieve Europese steun voor Palestijnse verzoening en verkiezingen in alle Palestijnse gebieden, onder meer zodat het isolement van Gaza beëindigd kan worden.

Vijf Nederlandse politici ondertekenden de brief: Sadet Karabulut (SP), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Bram van Ojik (GroenLinks) en twee PvdA’ers: Kati Piri (nu lid van het Europees Parlement, maar ook PvdA-kandidaat voor de Tweede Kamer) en Kamerlid Kirsten van den Hul.

- Advertentie -