7.6 C
Amsterdam

41 organisaties in statement: ‘EU neemt islamofobie niet serieus genoeg’

Lees meer

41 maatschappelijke organisaties beschuldigen de Europese Unie en haar instellingen ervan te weinig te doen tegen ‘islamofobie’.

Het gaat onder meer om het Europees Netwerk tegen Racisme (ENAR), waarvan ook de Nederlandse organisaties New Urban Collective en het Overlegorgaan Caribische Nederlanders deel uitmaken. Ook de Europese islamitische jongerenbeweweging FEMYSO, bekend omdat GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht daar bestuurder was, valt onder ENAR.

Ze vinden het een slechte zaak dat er geen aparte ‘anti-islamofobie-coördinator’ is aangesteld door de Europese Commissie, terwijl geweld tegen moslims, hate speech, discriminatie en marginalisatie van moslims steeds vaker zou voorkomen.

De Europese Raad heeft ten onrechte een advies van de Europese Commissie tegen Racisme afgewezen om de bestrijding van moslimhaat de hoogste prioriteit te geven, aldus de 41 organisaties.

Ze vinden het ook een gemiste kans dat de Europese Unie binnen de Verenigde Naties ervoor lobbyde om 15 maart niet uit te roepen tot de Internationale Dag tegen Islamofobie. Op 15 maart 2019 vermoordde aanslagpleger Brenton Tarrant 51 moslims in Christchruch, Nieuw-Zeeland. Zo’n VN-dag tegen Islamofobie kwam er overigens wel, omdat een meerderheid van de landen hiervoor stemde.

- Advertentie -