16.4 C
Amsterdam

‘Zoom-bombing’: steeds meer racisten verstoren online meetings

Lees meer

Vanwege de coronacrisis zijn veel mensen aan het ‘zoomen’ geslagen, vernoemd naar de populaire Amerikaanse videobeldienst Zoom. Maar alt-rechtse trollen hebben Zoom ook ontdekt.

Ze bezoeken online synagogediensten, vergaderingen van zwarte studentenverenigingen en andere virtuele bijeenkomsten. Het doel van de trollen: deze bijeenkomsten met racistische haat verstoren.

Zo werd een online bijeenkomst van een synagoge in Londen bruut verstoord, meldt de BBC. Er waren 205 accounts ingelogd, waaronder veel families met kleine kinderen, toen er opeens 38 nieuwe accounts bijkwamen. Vermoedelijk zijn die allemaal van dezelfde persoon. De groepschat werd al snel gevuld met antisemitische leuzen, waarop veel mensen besloten om uit te loggen. Troll-actie geslaagd.

Maar ook in de Verenigde Staten hebben trollen Zoom-bombing ontdekt. In Texas werd een vergadering van een Afro-Amerikaanse studentenvereniging verstoord door racisten. Een onbekende gebruiker verscheen opeens in de chat, die allemaal racistisch leuzen schreeuwde. De universiteit in Texas heeft een onderzoek ingesteld.

Ook studenten en medewerkers van de University of California, Los Angeles waren slachtoffer van Zoom-bombers. Zij verstoorden diverse online colleges. Vijf minuten na aanvang van een college over astronomie deed iemand alsof hij een vraag had, maar in plaats daarvan sprak hij de Afro-Amerikaanse professor aan met het N-woord.

Het is heel makkelijk om via Zoom met grote groepen te videobellen, maar de videobeldienst is niet zo privacyvriendelijk. Dankzij al deze incidenten wordt de druk op Zoom groter om het privacybeleid aan te passen, meldt Fox Business.

- Advertentie -