28 C
Amsterdam

Michelle Yeoh claimt spreektijd bij Golden Globes, Aziatisch-Amerikaanse vrouwen blij

Lees meer

Aziatisch-Amerikaanse vrouwen zijn blij dat Michelle Yeoh, die dinsdag een Golden Globe won voor beste actrice, opkomt voor hun rechten. Terwijl ze nog met haar speech bezig was, begon de afsluitende muziek al te spelen, een hint dat ze van het podium af moest gaan. ‘Shut up, please’, reageerde Yeoh.

De actrice, bekend van de film Crouching Tiger, Hidden Dragon en de serie Star Trek: Discovery, liet zich niet wegjagen. ‘Ik kan je een pak slagen geven, oké. Ik ben bloedserieus’, zei ze, met een knipoog naar de genoemde film, waarin haar karakter martial arts beoefent. NBC News meldt dat haar reactie op sociale media viral ging en veel betekent voor Aziatisch-Amerikaanse vrouwen.

Zo vertelt Caroline Jeon, een 26-jarige Koreaans-Amerikaanse uit New York, dat oudere witte acteurs regelmatig ook blijven doorpraten als de muziek al begint te spelen. Ze vond de actie van Yeoh daarom verfrissend. ‘Dat ze zelfverzekerd maar ook speels is… het is geruststellend, bemoedigend en vooral bevestigend voor mij om dat te zien.’

Ook Catherine Ceniza Choy, auteur van het boek Asian American Histories of the United States, reageert positief: ‘We zien Michelle Yeoh ruimte innemen en erop staan haar stem te laten horen.’ Volgens haar hebben Aziatisch-Amerikaanse vrouwen met negatieve stereotyperingen en verwachtingen te maken, waardoor ze zich vaak klein maken. Dat Yeoh hiertegen in opstand kwam had impact.

Volgens wetenschapper Nadia Kim weet Yeoh met haar humor mensen te bereiken, die anders meer gereserveerd staan tegenover een Aziatische vrouw die haar mond opendoet.

- Advertentie -