19.2 C
Amsterdam

‘Aanslag Istanbul mogelijk voorbode van chaos rond Turkse verkiezingen’

Lees meer

Een explosie in een drukke winkelstraat in Istanbul kostte gisteren zeker zes doden en tachtig gewonden. Maar de dissidente Turkse journalist Can Dündar vertrouwt het niet. De bom zal ‘onvermijdelijk de regering ten goede komen’, in aanloop naar de verkiezingen van 2023. Hij vreest meer chaos voor die tijd.

Turkije geeft de Koerdische militante beweging PKK, die ook in de Europese Unie en Amerika op de terreurlijst staat, de schuld van de aanslag en heeft tientallen mensen gearresteerd. Maar de dissidente Turkse journalist Can Dündar, die nu in Duitsland woont, is wantrouwig. Hij vreest meer chaos en trekt een link naar 2015, toen Erdogan mede dankzij die chaos de verkiezingen kon winnen.

Erdogans AKP verloor in juni 2015 haar meerderheid. Een maand later werden twee politieagenten doodgeschoten. Erdogan gaf de PKK de schuld en ging over tot grootschalige ‘anti-terreur’-operaties. Ook was er die maand een aanslag waarbij tientallen Koerdische studenten werden gedood. De daders worden gelinkt aan IS. Eind augustus 2015 riep Erdogan wegens mislukte coalitieonderhandelingen nieuwe verkiezingen uit, voor in november. Een paar weken voor die verkiezingen bliezen IS-terroristen zichzelf en ruim honderd anderen, vooral linkse Turken en Koerden, op bij een vredesdemonstratie. In november 2015 won de AKP vijf miljoen stemmen terug. ‘Uit angst voor chaos’, schrijft Dündar in zijn nieuwsbrief.

De oppositie denkt dat de AKP in 2015 vrijwillig terroristische dreigingen over het hoofd zag en de PKK aanpakte voor politiek gewin. Ook Dündar hint hierop.

‘Het is bekend dat de meeste burgers de voorkeur geven aan veiligheid wanneer zij voor de keuze staan: ‘veiligheid of democratie’. Democratie, mensenrechten en vrijheden zijn de waarden die het gemakkelijkst worden opgegeven als ze worden bedreigd.’

De bom van gisteren zal ‘grotere veiligheidszorgen en een groter verlangen naar macht’ creëren en ‘onvermijdelijk de regering ten goede komen.’

Op Twitter wordt de achterdocht van Dündar breder gedeeld. Zo schrijft een linkse Turkse vluchteling dat de Turkse staat nu ‘de verkiezingscampagne heeft afgetrapt’.

- Advertentie -