14.3 C
Amsterdam

‘Aanvallen tegen moslims online net zo gevaarlijk als op straat’

Lees meer

Moslims in Europa geloven dat haat tegen moslims op internet net zo gevaarlijk is als aanvallen op straat, blijkt uit een studie door de Raad van Europa.

Onderzoeker Daniel Höltgen interviewde hiervoor moslimverenigingen uit acht verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Höltgen ziet dat berichten meestal anoniem worden gedeeld, maar dat het aantal gebruikers dat haatberichten onder de eigen naam online deelt de laatste tijd is toegenomen.

Slachtoffers van online misbruik melden dit niet bij de autoriteiten, volgens Höltgen, omdat ze niet weten waar ze dit moeten doen en omdat ze denken dat de daders toch niet worden aangepakt.

Moslimorganisaties klagen over het gebrek aan bescherming door overheidsinstellingen. Dit zou onder andere meer omdat anti-moslimincidenten niet goed worden geregistreerd.

In Nederland registreert de politie voorvallen van moslimhaat niet langer als een aparte categorie, een besluit waar deskundigen kritiek op hebben.

Volgens Höltgen vallen doodsbedreigingen, oproepen tot geweld tegen moslims en grof taalgebruik niet onder de categorie ‘vrijheid van meningsuiting’ en moet hier dus ook online tegen worden opgetreden.

‘Alles wat in het openbare leven verboden is, moet ook op het internet verboden worden’, aldus Höltgen.

- Advertentie -