22.6 C
Amsterdam

Activisten boos om Willem Engel en ‘nazi’s’ op toeslagen-demonstratie

Lees meer

Zaterdagmiddag demonstreerden honderden mensen in Rotterdam om de toeslagenouders te steunen. Maar er waren ook complotdenkers en vermeende Forum voor Democratie-aanhangers aanwezig, waarop BIJ1 de demonstratie verliet. Sommige activisten zijn nu boos op de andere linkse partijen, omdat die demonstreerden met ‘nazi’s’.

Behalve de linkse partijen en mensenrechtenorganisatie Amnesty International waren ook complotdenkers op de demonstratie afgekomen. Zelfs complot-koning Willem Engel (rood omlijnd op foto, voorin) werd gespot. Ook waren er omgekeerde Nederlandse vlaggen (rood omlijnd op foto, achterin), die vaker worden gebruikt door complotdenkende en extreemrechtse demonstranten.

Tegen het AD zegt het lokale BIJ1-raadslid Mieke Megawati-Vlasblom dat ze de organisatie erop aansprak. ‘Maar ze wilden niet ingrijpen. Toen besloten wij te vertrekken. Die wapperende vlaggen maakten ons verdrietig en gaven een onveilig gevoel.’

Omdat Engel en consorten niet werden weggejaagd, zijn sommige activisten nu boos op GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en Denk, die ook meededen aan het protest. Vooral de SP, die de demonstratie georganiseerd heeft, moet het ontgelden.

‘Wat doet de FvD op jullie demo?’, twittert Fatima Faid van de radicaal-linkse Haagse Stadspartij aan de SP. Ze vraagt zich af wat het de slachtoffers van de toeslagenaffaire oplevert om met ‘nazi’s’ samen te protesteren. ‘Vooral de zwarte POC (mensen van kleur, red.) slachtoffers?’

Ook activist en BIJ1-lid Petra Kramer noemt het ‘godgeklaagd’ dat ‘SP, de Partij voor de Dieren en GroenLinks doodleuk gezellig gaan staan doen met Willem Engel en zijn nazibende’.

De Rotterdamse SP-fractievoorzitter Theo Coskun zegt tegen het AD dat er wel degelijk is opgetreden door de organisatie, namelijk tegen spandoeken die stelden dat premier Mark Rutte moet worden opgehangen. Maar de mensen met vlaggen zijn inderdaad niet weggestuurd, zoals BIJ1’er Megawati-Vlasblom al stelde.

Coskun: ‘Het waren er maar een paar. En hoe wil je zoiets doen? Het Kruisplein is openbare weg. Als je op zo’n plek mensen wegstuurt, dan vestig je daarmee alle aandacht op je en maakt van hen bovendien slachtoffers.’

- Advertentie -