21.2 C
Amsterdam

Advies locatie Nationaal Slavernijmuseum uitgebracht

Lees meer

Na anderhalf jaar onderzoek heeft een commissie kwartiermakers eindelijk een advies uitgebracht: het Nationaal Slavernijmuseum moet gebouwd worden op het Java-eiland in Amsterdam. Dit bericht NOS.

De commissie bestaat uit voormalig PvdA-parlementariër John Leerdam, museumdirecteur Peggy Brandon en David Brandwagt, die manager bij de gemeente Amsterdam is op het gebied van ruimtelijke ordening. Ze lazen zich in, spraken met diverse gemeenschappen en instituten en zijn nu met een advies gekomen.

Het idee is dat het Nationaal Slavernijmuseum een gebouw wordt van zo’n 9000 vierkante meter en zal bestaan uit drie of vier verdiepingen. Het gebouw ‘recht doen aan de bijzondere inhoud ervan, in architectuur, uitstraling, materiaal, vorm en omgeving’.

Het initiatief voor een slavernijmuseum komt onder andere bij Simion Blom vandaan, toentertijd GroenLinks-raadslid in de Amsterdamse gemeenteraad. Aan de Kanttekening vertelde hij in januari 2018:

‘In Amerika bestaat sinds 2015 een museum voor Afro-Amerikaanse geschiedenis, het National Museum of African American History and Culture. In Londen is er het archief Black Cultural Archives en in Liverpool het International Slavery Museum. Ik dacht: Amsterdam zou eigenlijk ook zoiets moeten hebben. We hebben als gemeenteraad weinig invloed op de inhoud van het onderwijs, maar zo’n museum is een mooie plek om aan educatie te doen.’

Blom diende op 30 juni 2017 samen met collega-raadsleden van SP en PvdA een voorstel in. Het College van B&W besloot eerst een haalbaarheidsonderzoek te doen. Vervolgens moest er gekeken worden waar het museum moet komen, het onderzoek dat John Leerdam heeft gedaan. Naar verwachting zal het museum pas in 2030 zijn deuren openen.

- Advertentie -