13.2 C
Amsterdam

Afghaanse journalistes massaal gestopt: ‘Zijn van 700 naar 100 gegaan’

Lees meer

Veel vrouwelijke journalisten in Afghanistan durven hun werk niet meer te doen of zijn gevlucht. Dat vertelt de 27-jarige journaliste Sama (niet haar echte naam) aan de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Zo vertelden Talibanstrijders aan Sama dat ze niet buiten mocht komen, zegt ze, en werd haar chauffeur in elkaar geslagen omdat hij een spijkerbroek droeg en van de Hazara-minderheid is. Daarna besloot ze het land te ontvluchten. ‘Als ik mijn werk niet kan doen, dan ben ik niets’.

Vlak na hun machtsovername gaven de Taliban aan voor een vrije pers te zijn. Maar sinds de machtsovername van de Taliban hebben zich veel voorvallen voorgedaan. Denk aan Talibanstrijders die de uitrusting van journalisten en cameramensen in beslag namen, journalisten die zijn vastgehouden door de Taliban of aan foltering van twee journalisten die een vrouwenprotest in Kabul versloegen.

Inmiddels hebben ruim 150 mediaorganisaties hun werk stopgezet, verspreid over 20 van de 34 provincies van het land. Ook zijn veel Afghaanse journalisten zijn gestopt met werken.

‘We zijn van zevenhonderd vrouwelijke journalisten in het hele land naar honderd gegaan’, vertelt Sama aan al Jazeera. Mogelijk zijn het er nu zelfs minder dan veertig, aldus al Jazeera, zich daarbij baserend op data het Amerikaanse blad TIME.

- Advertentie -