17.2 C
Amsterdam

Ahmed Marcouch schrijft open brief aan Joodse Nederlanders

Lees meer

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch heeft een open brief geschreven aan de Joden in Nederland. ‘Blijf zichtbaar’, is zijn oproep aan hen.

De brief van Marcouch verscheen vanochtend in de Volkskrant. ‘De ander verstoppen is erg, onszelf onzichtbaar maken is eindeloos veel erger’, schrijft hij.

De burgemeester reageerde op een artikel in de Volkskrant, waarin enkele Joodse Nederlanders vertelden dat ze zich onveiliger voelen sinds 7 oktober. De oorlog van Israël in de Gazastrook heeft aan meer 33.000 Palestijnen het leven gekost, waaronder 12.000 kinderen. Bijna dagelijks vinden er nu demonstraties tegen Israël plaats in Nederland. Maar nogal wat Joodse Nederlanders hebben het gevoel dat ze vanwege de anti-Israëlische sentimenten in sommige delen van onze samenleving niet meer openlijk Joods kunnen zijn. Velen durven om die reden niet meer met een keppeltje over straat te lopen.

Marcouch vindt dat een slechte zaak. Hij wil dat Joodse en islamitische Nederlanders met name zich verzoenen. Zo noemt hij het voorbeeld van de mannen van Amsterdam Nieuw-West, die een reis naar Auschwitz organiseerden, en jongerenwerkers uit Oud-West die tijdens de herdenking van de Kristallnacht de Portugese synagoge bezochten.

‘Deel herdenkingen, leg de kransen’, schrijft Marcouch. ‘Trap elkaar niet als zondebokken de verdwijnput in. Til elkaar juist op, dat is de beste beveiliging. Mens zijn, voor minder leven wij niet!’

- Advertentie -