13.1 C
Amsterdam

‘TikTok-algoritme leidt naar QAnon en andere extreemrechtse content’

Lees meer

Het algoritme van TikTok leidt gebruikers vaak naar extreemrechtse content. Dit concludeert de Amerikaanse mediawaakhond Media Matters in een rapport.

Uit het rapport blijkt dat het op video gebaseerde sociale medium nog steeds radicaal-rechtse content promoot op de ‘For You’-pagina van het platform. Deze pagina is de plek waar het algoritme van TikTok content naar toe stuurt, waarvan het denkt dat elke specifieke gebruiker die zou willen zien.

Als een gebruiker deze content bekijkt, dan wordt ook andere radicaal-rechtse content aanbevolen. Hierdoor kunnen achteloze gebruikers steeds dieper in het ‘konijnenhol’ vallen – een metafoor die aan het boek Alice in Wonderland is ontleend – en radicaliseren.

Terrorisme-analisten en -onderzoekers waarschuwden vorig jaar al dat rechtsextremisten het platform gebruiken om racistische haatpropaganda en witte suprematie te verspreiden.

TikTok-gebruikers staan onder meer bloot aan content vanuit de complotbeweging QAnon. Die beweging stelt dat een pedofiele elite tegen het volk samenzweert, is mede verantwoordelijk voor de bestorming van het Capitool op 6 januari dit jaar.

Nederlandse QAnon-aanhangers geloven dat Mark Rutte een pedofiel is en dat het coronavirus overdreven wordt door de regering om haar greep te verstevigen.

Ook de algoritmes van YouTube promoten radicaal-rechtse content. De Nederlandse komiek Arjan Lubach sprak vorig jaar over de ‘fabeltjesfuik’, waarmee hij de sociale mediafuik van complotdenkers bedoelde.

- Advertentie -