17.3 C
Amsterdam

Amerikaans ‘terreuramendement’ neemt Grijze Wolven op de korrel

Lees meer

De Amerikaanse afgevaardigde Dina Titus van de Democratische Partij heeft een amendement ingediend tegen de Turks-nationalistische Grijze Wolven. De Democraat wil weten of die groep op de Amerikaanse lijst met terreurorganisaties geplaatst kan worden.

Buitenlandminister Anthony Blinken moet binnen 180 dagen rapport uitbrengen over de activiteiten van de Grijze Wolven, ‘inclusief of ze voldoen aan de criteria om als buitenlandse terroristische organisatie opgenomen te worden’. Als dat niet het geval is, wil Titus graag een ‘gedetailleerde uitleg’ daarover.

Niet alleen in Amerika, maar ook in Europa staan de Turkse ultranationalisten onder druk. Zo kondigde Frankrijk vorig jaar al aan, nadat beelden opdoken waarin dreigementen werden geuit tegen Armeniërs, de Grijze Wolven te verbieden. In Oostenrijk bestaat al sinds 2019 een verbod op Turks-nationalistische symbolen, het wolvenhandgebaar en de drie halvemaan vlaggen. Turkije veroordeelde deze acties en wil dat ze worden teruggedraaid.

De Grijze Wolven ontstonden in de jaren zeventig in Turkije als gewapende jongerenorganisatie tegen linkse bewegingen, met wie ze waren verwikkeld in bloedige straatgevechten – totdat de coup van de jaren tachtig daar een eind aan maakte met nog meer bloedvergieten, voornamelijk tegen linkse groepen.

Hoewel de Grijze Wolven geen officiële organisatie zijn, hebben ze dezelfde Turks-nationalistische symbolen en idealen als de Turkse partij MHP, de coalitiegenoot van Erdogans AKP.

- Advertentie -