20.7 C
Amsterdam

Congresleden tegen Biden: ‘Turkije bedreigt ons en onze bondgenoten’

Lees meer

Elf leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zowel Democraten als Republikeinen, hebben een brandbrief geschreven aan president Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. ‘Turkije is een bedreiging voor ons en onze bondgenoten’, stellen ze over deze NAVO-partner.

De elf drongen er in hun brief bij de president en de minister van Buitenlandse Zaken op aan om niet veertig F-16’s te verkopen aan Turkije en ook geen tachtig F-16 moderniseringskits. Ze schreven ook dat ze ervan overtuigd zijn dat het Congres een dergelijke export zal blokkeren.

De afgevaardigden vertrouwen de Turkse president Erdogan niet, die in september aankondigde een extra levering Russische S-400 raketafweersystemen te zullen aanschaffen. De Verenigde Staten kunnen het zich niet veroorloven om straaljagers te sturen naar een NAVO-bondgenoot die ‘zich blijft gedragen als een tegenstander’, aldus de elf in hun brief, die in handen is van het internationale persbureau Reuters.

Twee jaar geleden besloot de VS de verkoop aan Turkije van meer dan honderd Lockheed Martin F-35’s niet door te laten gaan, vanwege de Turkse aanschaf van het Russische S-400 raketafweersysteem.

- Advertentie -