18.9 C
Amsterdam

Amnesty: Franse ‘anti-seperatismewet’ discrimineert moslims

Lees meer

Amnesty International vreest dat de Franse ‘anti-seperatismewet’, die vandaag wordt besproken in de Franse senaat, zal leiden tot discriminatie van moslims.

De regering van Emmanuel Macron zegt dat het wetsvoorstel zal afrekenen met ‘islamitisch separatisme’ heeft genoemd en het seculiere systeem van het land onderstreept.

In het voorstel komt een organisatie pas in aanmerking voor subsidie als deze zich committeert aan de ‘waarden van de Republiek’. Ook kan Frankrijk straks makkelijker ‘radicale’ organisaties ontbinden.

Critici werpen tegen dat het wetsvoorstel in strijd is met de godsdienstvrijheid en de bijna 6 miljoen Franse moslims ten onrechte treft.

‘Dit wetsvoorstel zou een ernstige aanval zijn op de rechten en vrijheden in Frankrijk’, aldus Amnesty.

In de wet wordt het woord islam niet specifiek genoemd. Toch protesteren Franse moslims er al maanden tegen en zeggen ze dat de maatregelen hen uitsluiten.

‘Keer op keer hebben we gezien hoe de Franse autoriteiten het vage en slecht gedefinieerde concept van ‘radicalisering’ of ‘radicale islam’ gebruiken om het opleggen van maatregelen zonder geldige reden te rechtvaardigen, wat dreigt te leiden tot discriminatie bij de toepassing ervan tegen moslims en andere minderheidsgroepen,’ zegt Amnesty. ‘Aan deze stigmatisering moet een einde komen.’

De wetgeving is besproken in een zeer geladen sfeer. Vorig jaar oktober werd geschiedenisleraar Samuel Paty onthoofd na het tonen van Mohammed-cartoons in een les over vrijheid van meningsuiting.

- Advertentie -