11.2 C
Amsterdam

Amnesty: westerse reactie Oekraïne legt dubbele moraal bloot

Lees meer

De westerse reactie op de Russische invasie is terecht, maar legt wel een dubbele moraal bloot. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw jaarboek.

Hoewel Amnesty vindt dat het Westen terecht hard heeft gehandeld tegenover Rusland, hekelt de mensenrechtenorganisatie ‘de selectiviteit’ waarmee het Westen veroordelingen uitspreekt. Dit zou ‘straffeloosheid’ rond mensenrechtenschendingen aanwakkeren.

‘De robuuste en welkome aanpak rond Rusland stond in schril contrast met eerdere reacties op massale schendingen door Rusland en anderen, en met de terughoudende reacties op conflicten zoals in Ethiopië, Jemen en Myanmar’, staat in het rapport te lezen.

Deze dynamiek is niet nieuw, zegt een woordvoerder van Amnesty Nederland tegen NOS. ‘(Geo)politiek speelt nu eenmaal een grote rol bij de vraag of en zo ja, hoe een land wordt aangepakt wegens mensenrechtenschendingen. Europa en de VS hebben volgens de woordvoerder altijd al sneller kritiek geuit op vijandelijke staten dan op bondgenoten’, aldus de woordvoerder van Amnesty.

- Advertentie -