17.4 C
Amsterdam

Amsterdam: BIJ1 stelt raadsvragen over ‘subsidie voor Zwarte Pieten’

Lees meer

BIJ1 meent dat er een gesubsidieerde Sinterklaasintocht mét Zwarte Pieten in Amsterdam-Noord op komst is. De partij stelt raadsvragen.

BIJ1-raadslid Jazie Veldhuyzen vindt het bizar dat de organisatie subsidie krijgt van de gemeente Amsterdam, zegt hij op Twitter.

Het college van GroenLinks, D66, PvdA en SP had naar aanleiding van een eerdere motie van BIJ1 toegezegd geen subsidie meer de verlenen aan organisaties die nog gebruik maken van Zwarte Piet.

Het BIJ1-raadslid twittert ook dat deze intocht in Amsterdam-Noord mede mogelijk wordt gemaakt door de politie, de Amsterdamse brandweer en GVB, het openbaar vervoerbedrijf van Amsterdam.

Veldhuyzen: ‘Een optocht met zwarte pieten is op zich al problematisch. Maar dat die optocht ook nog eens wordt gesubsidieerd door de gemeente en gesteund door overheidsinstanties, dat zou echt niet moeten kunnen.’

Het desbetreffende Sinterklaascomité neemt zelf het woord ‘Zwarte Piet’ niet in de mond: ‘Wij lopen tijdens de intocht met roetveeg- en kleurpieten. Dit volledig in overleg met Stadsdeel Noord.’

En een buurtbewoner meldt: ‘De intocht zal voor de helft uit roetveegpieten bestaan en voor de helft uit zwarte pieten’ – met bruine schmink, voegt hij toe.

Hoe donker de pieten nu werkelijk zijn, zal blijken op 13 november, wanneer de intocht in Amsterdam-Noord gepland staat.

De afgelopen jaren was er in sommige gemeenten gesteggel over de kleur van de pieten omdat dan Zwarte Piet weliswaar was afgeschaft, maar daarvoor in de plaats bruine pieten kwamen die volgens activisten nog steeds aan donkere mensen deden denken.

- Advertentie -