23.1 C
Amsterdam

Amsterdam: wethouder hekelt Denk-raadslid om linken Gülenisten aan nazi’s

Lees meer

De Amsterdamse wethouder Diversiteit Rutger Groot Wassink (GroenLinks) vindt het ‘buitengewoon problematisch’ dat Denk-raadslid Numan Yilmaz Gülen-aanhangers heeft vergeleken met aanhangers van Hitler, Mussolini, Mladic en Franco.

Vorige week werd bekend dat de Denk-politicus de gewraakte vergelijking trok in een artikel op internet. In het stuk ageert hij tegen het feit dat enkele Turkse Nederlanders uit de Gülenbeweging een lintje hebben kregen voor hun vrijwilligerswerk in Amsterdam.

Door hen een lintje te geven zou de koninklijke onderscheiding worden gedevalueerd. Yilmaz: ‘Zou een aanhanger van Hitler, Mussolini, Franco of Ratko Mladic ook deze onderscheiding krijgen?’

Volgens Yilmaz zijn Gülen-sympathisanten aanhangers van een terroristische organisatie die verantwoordelijk zou zijn voor de mislukte coup van juli 2016. Sinds die mislukte coup houdt Turkije een klopjacht tegen de beweging achter de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die tegenwoordig in Amerika woont. De Turkse president Erdogan houdt Gülen verantwoordelijk voor de staatsgreep.

De uitlatingen van Yilmaz schoten het Amsterdamse D66-raadslid Jan-Bert Vroege in het verkeerde keelgat. In raadsvragen hierover noemde Vroege deze vergelijking ‘abject’.

‘Als we elkaars denkbeelden, elkaars inspiraties al zo gaan affakkelen’, dan is volgens het D66-raadslid een ‘samenleving waar we samen aan kunnen werken aan goede zaken voor de stad ver weg.’ ‘We moeten paal en perk stellen’ en ‘ons uitspreken tegen dit soort abjecte botte beoordelingen van inspiratiebronnen, van actieve Amsterdammers.’

Wethouder Rutger Groot Wassink (Diversiteit) zegt dat hij met verbijstering kennis heeft genomen van dit incident. De wethouder heeft ‘geen scherpe opvatting’ over Fethullah Gülen zelf, maar hij vindt het los daarvan ‘buitengewoon problematisch’ dat Yilmaz Gülenisten met aanhangers van Hitler vergelijkt.

Volgens Groot Wassink moeten we ‘met enig respect’ met elkaar praten in een democratie. Yilmaz gebruikte volgens de wethouder ‘grote woorden ‘die niet getuigen van ‘verbinding en inzet op saamhorigheid’. Hij zegt te betreuren dat hiermee het lintjesfestijn enigszins besmeurd is geraakt.

D66-raadslid Jan-Bert Vroege is blij met dit antwoord van Rutger Groot Wassink, zo vertelt hij aan de Kanttekening.

Vroege: ‘De wethouder kan natuurlijk niet verbieden wat raadsleden zeggen, maar kan wel een signaal afgeven. Dat is belangrijk, want ik vind dat we dit soort uitlatingen niet zomaar voorbij kunnen laten gaan. Dit is niet normaal. Ik blijf politici die dit soort abjecte uitspraken doen hier kritisch op aanspreken. Ik spreek Annabel Nanninga van Forum voor Democratie er bijvoorbeeld ook op aan, als er vanuit haar partij weer eens homofobe uitspraken worden gedaan.’

Wethouder Groot Wassink en Denk-raadslid Yilmaz stonden eerder in een commissievergadering ook al een keer scherp tegenover elkaar vanwege een meningsverschil over de pro-Koerdische partij HDP in Turkije. Twee derde van de vorig jaar verkozen HDP-burgemeesters in het zuidoosten van Turkije is inmiddels vervangen door Erdogan-getrouwen. Groot Wassink heeft sympathie voor de HDP-burgemeesters, Yilmaz steunt Erdogan in deze kwestie.

- Advertentie -