14.9 C
Amsterdam

Ankara: Yezidi-vrouw (23) na negen jaar bevrijd uit handen van IS

Lees meer

De Yezidi-vrouw Rojda (23) is na bijna drie jaar gevangenschap in Turkije bevrijd uit de handen van een Syrische IS-cel in de hoofdstad Ankara. Ze werd in 2014 als meisje meegenomen door IS’ers.

Gevluchte familieleden van Rojda in Canada hebben achtduizend dollar betaald aan de Syrische IS-militant, meldt de Turkse nieuwssite Kisa Dalga.

Rojda is na bemiddeling van internationale hulpinstanties in een afgelegen wijk van Ankara overdragen aan kennissen van de familie.

Na een korte medische behandeling is ze van Turkije naar een Europees land overgebracht, waar ze met haar zusje – die eveneens is bevrijd uit de handen van IS – wordt behandeld aan haar lichamelijke kwalen.

Rojda’s verhaal begint met de Yezidi-genocide in 2014 in Irak, als haar dorp door IS wordt aangevallen en IS’ers Rojda, haar zusjes en haar moeder meenemen en hen van elkaar scheidt. Sindsdien heeft ze niks meer van hun vernomen.

Twee jaar wordt ze in Mosul en Raqqa in Syrië door vele IS-mannen gekocht en doorverkocht. Gedurende deze hele periode wordt ze niet alleen verkracht, maar ook blootgesteld aan fysiek geweld door vrouwelijke IS-leden.

Rojda doet een zelfmoordpoging als ze van Raqqa naar Mayadin (ook in Syrië) wordt overgebracht, door uit de auto te springen die op volle vaart rijdt. Ze komt daarbij onder de aanhangwagen terecht en breekt daarbij haar beide benen.

In Mayadin wordt Rojda, in een woning die door Turkse en Algerijnse IS-vrouwen wordt beheerd, met fysiek geweld gedwongen te bekeren tot de islam. ‘Ik voelde leegte en had geen gevoelens meer’, zegt Rojda over die periode.

Uiteindelijk wordt ze daarna nog drie keer aan een Egypische, Syrische en Turkse IS’er verkocht en doorverkocht. De vrouw van de Turkse IS’er pleegt een aanslag op Rojda’s leven, waarvoor ze in Idlib wordt behandeld. Ondertussen wordt ze nogmaals verkocht, ditmaal aan een Syrische IS’er. Met hem en zijn familie reist ze uiteindelijk naar Turkije.

Vanwege Rojda’s aanhoudende en heftige bloedingen wil de Syrische IS’er van haar af en verkoopt haar uiteindelijk via internationale instanties aan haar familie in Canada. Rodja is nu met haar zusje in een Europees land, waar ze een tijdje zal verblijven om tot krachten te komen.

- Advertentie -