18.9 C
Amsterdam

Arabische dissidenten willen anoniem blijven twitteren, vrezen plannen Musk

Lees meer

Anoniem twitteren: dissidenten in de Arabische wereld vrezen dat dit straks niet meer kan, omdat toekomstig eigenaar Elon Musk dit fenomeen lijkt te willen inperken.

Tesla-directeur Musk, die op het punt staat Twitter over te nemen, wil een einde maken aan anonieme accounts door ‘alle mensen te authenticeren’.

De tech-miljardair wil af van troll-accounts en bots, maar dissidenten worden ook benadeeld als iedereen onder zijn of haar eigen naam moet twitteren. Als ze niet meer anoniem zijn, krijgen de autoriteiten waartegen ze twitteren hen sneller op de radar.

‘Hoe je het ook draait, dit zal bepaalde gebruikers van het platform uitsluiten’, zegt de internationale digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation tegen de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Kareem Rifai, een Syrisch-Amerikaanse activist: ‘De-anonimisering maakt het gevaarlijk of onmogelijk voor activisten van de oppositie die onder dictatoriale regimes leven om veilig hun onderdrukkers te bekritiseren.’

Ook een Twitter-gebruiker uit Caïro, die tegen de huidige dictatuur in Egypte is en wiens pseudoniem ‘The Big Pharaoh’ (75.000 volgers) is, zegt: ‘Ik zou graag zien dat bots verdwijnen, zoals Musk zei, maar ik zou nog steeds niet blij zijn als anonieme accounts niet meer zouden worden toegestaan.’

Twitter wordt, samen met Facebook en Whatsapp, gezien als een van de sociale media-motoren achter enkele opstanden tijdens de ‘Arabische Lente’ van 2011.

- Advertentie -