23.5 C
Amsterdam

Aramese christenen in Nederland op de bres voor monnik in Turkse cel

Lees meer

Nederlandse en Europese parlementariërs moeten zich uitspreken tegen de veroordeling van een Syrisch-orthodoxe kloosterpriester. Daartoe roept de Syrisch-orthodoxe christelijke beweging in Nederland op.

Het gaat om de monnik Sefer Aho Bilecen, die leiding geeft aan een klooster in het zuidoosten van Turkije. Hij kreeg 25 maanden celstraf voor het geven van eten aan twee personen die bij de kloosterpoort hadden aangeklopt.

Volgens de rechter waren dit PKK-strijders en hielp de monnik daarmee terroristen. De geestelijke ontkende niet dat hij beide strijders te eten en te drinken heeft gegeven, maar benadrukte dat dit zijn plicht als christen en als kloosterling was.

De PPK is een separatistische Koerdische organisatie die in het zuidoosten van Turkije strijd tegen het Turkse gezag. De organisatie heeft ook terreuraanslagen gepleegd en staat in Turkije, de EU en de Verenigde Staten op de terreurlijst.

‘De steeds kleiner wordende Aramese gemeenschap probeert daar in vrede met haar buren te leven, maar belandt herhaaldelijk in deze regio onbedoeld in een conflict tussen de hamer en het aambeeld van de strijdende partijen, waarin de neutrale positie die Arameeërs verkiezen, wordt gezien als verraad en collaboratie’, aldus de Aramese Beweging voor Mensenrechten en de Aramese Federatie.

‘ Beide partijen – veelal Koerdische milities en het regeringsleger – hebben er belang bij dat de Aramese gemeenschap uit deze regio verdwijnt, zodat de door hen verlaten dorpen en steden overgenomen kunnen worden. Hierbij gaat het vaak ook om strategische belangen van de strijdende partijen.’

In het uiterste zuidoosten van Turkije leven naar schatting nog zo’n drieduizend Aramese christenen. Zij worden voor hun zielzorg ondersteund door een vijftal kloosterkerken, waar in totaal nog geen tien Syrisch-orthodoxe priesters werkzaam zijn.

- Advertentie -