23.1 C
Amsterdam

Armenië en Azerbeidzjan werken verder toe naar vredesverdrag

Lees meer

Armenië en Azerbeidzjan hielden gisteren in Brussel nieuwe toenaderingsgesprekken. De twee landen werken toe naar een vredesverdrag over Nagorno-Karabach, het gebied waarover Armenië eind 2020 een oorlog verloor van Azerbeidzjan.


De ontmoeting in Brussel, een gesprek tussen de Azerbeidzjaanse president Ilham Alivey (foto, links) en de Armeense premier Nikol Pashinyan (foto, rechts), werd voorgezeten door de Europese Raadspresident Charles Michel (foto, midden).

De twee landen voeren al maanden gesprekken. ‘De leiders zullen de gesprekken voortzetten voor een toekomstig vredesverdrag’, zei Michel gisteren in een verklaring, daaraan toevoegend dat de ministers van Buitenlandse Zaken elkaar in de ‘komende weken zullen ontmoeten’.

Ook komt volgens Michel al ‘binnen enkele dagen’ een commissie bijeen voor de grensbepaling en veiligheid in Nagorno-Karabach, het gebied waarover Armenië eind 2020 een oorlog verloor van Azerbeidzjan. Aliyev en Pashinyan kwamen verder tot de deal dat de bestaande wegblokkades voor transport worden opgeheven.

Een andere door de EU geregelde ontmoeting tussen Aliyev en Pashinyan staat gepland voor juli of augustus, zei Michel.

Intussen werd in Shusha, een door Azerbeidzjan veroverd gebied in Nagorno-Karabakh, een zevende trilaterale ontmoeting tussen Turkse, Azerbeidjaanse en Georgische afgevaardigden gehouden om de wederopbouw van het ‘bevrijde’ gebied te regelen.

- Advertentie -