14.8 C
Amsterdam

Asielzoekers mee naar De Graafschap: ‘Even naar de normale wereld’

Lees meer

Een twintigtal asielzoekers mag vrijdag mee naar de voetbalwedstrijd tussen De Graafschap en NAC, ‘om even in de normale wereld te komen’. Dit meldt AD Doetinchem.

De twintig zitten sinds zondag in de crisisnoodopvang in Doetinchem, waarin in totaal nu ruim twintig mensen worden opgevangen. Er worden ook 75 kinderen tussen de veertien en achttien jaar oud opgevangen, die op pad zijn gegaan zonder ouders. Het is nog onduidelijk welke groep vrijdag onder begeleiding naar het Eerste Divisie-duel op De Vijverberg gaat.

Henk Wubbels van Stichting Welkom wil hen met het initiatief ‘even uit de sfeer halen waarin ze nu leven. Een moment terug in de normale wereld.’

De Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp was er direct voor te porren, zegt Wubbels. ‘We kunnen tot het eind van dit jaar de wedstrijden bezoeken met de vluchtelingen.’

Ook in 2015 was de stichting actief met asielzoekers, via uitjes, bijvoorbeeld naar de intocht van Sinterklaas.

Niet iedereen heeft trek in zulke uitstapjes naar ‘de normale wereld’ zonder zekerheid over hun toekomst. ‘Mooi niet’, zo luidde het antwoord van de jonge Angolese asielzoeker Mauro toen toenmalig staatsecretaris Henk Bleker hem in 2011 naar een wedstrijd Twente-PSV wilde meenemen. Hij zou eigenlijk teruggestuurd worden naar zijn geboorteland, maar door het kinderpardon mocht hij toch blijven.

- Advertentie -