14.4 C
Amsterdam

Australië bestrijdt antisemitisme en islamofobie met speciale coördinator

Lees meer

Om de sociale cohesie te bevorderen die een flinke deuk opliep vanwege protesten en spanningen ten gevolge van de Gaza-oorlog, benoemt de Australische regering coördinatoren voor de bestrijding van antisemitisme en islamofobie. Zo meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De Australische premier Anthony Albanese zegt dat de oorlog in Gaza tot ‘spanningen en verdriet’ leidt binnen de Joodse en islamitische gemeenschap van Australië.

‘Het leeuwendeel van de Australiërs wil dat het conflict overwaait. Ze willen een harmonieuze maatschappij waar mensen van verschillende komaf met elkaar overweg kunnen’, zegt Albanese. Toch zorgt de oorlog voor grote polarisatie in Australië tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse groepen.

Albanese heeft daarom de Australische advocaat Jillian Segal aangesteld voor overleg met de Joodse gemeenschap in de bestrijding van antisemitisme. De naam van de islamofobie-coördinator die dezelfde taak krijgt voor de moslimgemeenschap is nog niet bekend gemaakt.

Sinds de oorlog zijn anti-Joodse en anti-islamitische incidenten exponentieel toegenomen. Zo zou sinds oktober het aantal antisemitische incidenten met 400 tot 500 procent zijn gegroeid.

Australië steunt een tweestatenoplossing en wil sinds december vorig jaar een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars.

- Advertentie -