18.9 C
Amsterdam

Azarkan: bewindspersonen moeten worden vervolgd om toeslagenaffaire

Lees meer

Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan wil dat een aantal bewindspersonen strafrechtelijk vervolgd worden voor hun rol in de toeslagenaffaire.

Azarkan: ‘Ja, dat gaat ver’, zegt hij in gesprek met AD Utrecht. ‘Maar ze hadden weet van ambtsmisdrijven en daar hebben ze niets aan gedaan. Er wordt de hele tijd gedaan alsof alle betrokkenen goedwillende mensen zijn, daar bij de Belastingdienst. Alsof het per ongeluk ontstond. De ombudsman zei dat ook.’

De Denk-lijsttrekker twijfelt aan deze lezing. ‘Er zijn mensen binnen die dienst die bewust een lijst hebben opgesteld of mensen Marokkaans, Turks, Antilliaans, of Surinaams zijn.’

Hij noemt de namen van VVD’ers premier Mark Rutte en minister van Economische Zaken Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte II. Ook noemt hij PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken tijdens Rutte II, de vanwege de toeslagenaffaire afgetreden staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) en huidig minister van Financiën Wopke Hoekstra, komende verkiezingen tevens lijsttrekker van het CDA.

‘Die wisten daarvan’, aldus Fazarkan, ‘maar hebben niets gedaan. Dat is zeer kwalijk.’

Ook voelt Azarkan zich gediscrimineerd. Net als Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) heeft Azarkan zich vastgebeten in het toeslagendossier, maar hij kreeg hier naar eigen zeggen niet genoeg credits voor.

- Advertentie -