13.2 C
Amsterdam

NGO’s slaan alarm: corona-nachtmerrie dreigt in Rohingya-kamp

Lees meer

De Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh, die de etnische zuiveringen in Myanmar zijn ontvlucht, worden nu bedreigd door het coronavirus.

Een eerste Rohingya-vluchteling is positief getest op COVID-19, zo meldt een woordvoerder van de Verenigde Naties. Inmiddels is het blok in het kamp waar de besmetting ontstond geheel afgesneden van de rest van het kamp.

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat het virus in de dichtbevolkte vluchtelingenkampen voor veel slachtoffers kan zorgen. Er zijn ongeveer een miljoen Rohingya-vluchtelingen ondergebracht.

Refugees International spreekt van ‘de realisatie van een nachtmerrie-scenario’. Save the Children zegt dat ‘we nu aankijken tegen een erg realistisch vooruitzicht dat duizenden zullen sterven’ in de kampen, waar ‘geen intensive care-bedden’ aanwezig zijn.

In Bangladesh zelf zijn officieel bijna 19.000 mensen besmet met COVID-19. Er zijn tenminste 283 mensen overleden. Eind maart kondigde de Bengaalse regering een lockdown af. Ondanks de lockdown is het aantal coronabesmettingen de laatste dagen snel gestegen.

- Advertentie -