15.8 C
Amsterdam

BBB-Kamerlid Mona Keijzer wil Oekraïners terugsturen

Lees meer

BBB-Kamerlid Mona Keijzer wil dat het kabinet serieus kijkt naar het terugsturen van Oekraïense vluchtelingen naar de ‘veilige delen’ van hun vaderland.

‘We kunnen hier niet iedereen huisvesten’, zei Keijzer gisteren tijdens het debat over de asielbegroting. Ze gelooft dat Oekraïense vluchtelingen veilig zijn in het westen van het land. De voormalige CDA-minister vertelde dat ze een verhaal gelezen had over een skigebied in Zuidwest-Oekraïne. ‘Dat ligt net zo ver van het front als de Alpen.’

Daarnaast vroeg Keijzer naar het standpunt van het kabinet over het repatriëren van Oekraïense dienstweigeraars, die hun land zijn ontvlucht om maar niet te hoeven te vechten tegen de Russen.

De progressieve fracties van GroenLinks-PvdA en D66 reageerden kritisch op de BBB-plannen. Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) zei het onbegrijpelijk te vinden dat Keijzer nadenkt over het terugsturen van Oekraïners. Hij noemde haar plannen ‘nieuw en zorgelijk’.

Volgens D66-parlementariër Anne-Marijke Podt is het niet aan politici om te bepalen welke delen van Oekraïne veilig zijn en welke niet, dat doen deskundige ambtenaren die hierover ambtsberichten schrijven.

In Oekraïne is het nu bijna twee jaar oorlog. In februari 2022 viel het Russische leger Oekraïne binnen. In 2023 bewogen de frontlinies nauwelijks nog. Wel bombardeert Rusland incidenteel nog steeds doelen in het ‘veilige’ West-Oekraïne, waaronder de stad Lviv.

- Advertentie -