18.8 C
Amsterdam

Bekende Marokkaanse imam op tv: ‘Marokko moet Mauritanië annexeren’

Lees meer

De bekende Marokkaanse geestelijke Ahmed Raissouni heeft in een tv-interview gezegd dat Mauritanië ook bij Marokko moet horen. 

Toen de imam (foto) werd gevraagd naar de kwestie van de Westelijke Sahara, die op dit moment voor een groot deel door Marokko wordt bezet, zei Raissouni iets opmerkelijks.

Hij vindt dat niet alleen de Sahara, maar ook het daaronder geleden Mauritanië bij Marokko hoort. Dit, om de ‘Europese bezetting ongedaan te maken.’

‘Ik heb eerder gezegd dat zelfs het bestaan van Mauritanië een vergissing is’, zei Raissouni. Hij zei ook dat ‘Marokko terug moet gaan naar hoe het was vóór de Europese bezetting’.

In de middeleeuwen heersten de Almoraviden (1040-1147) en Almohaden (1147-1269), twee Marokkaanse dynastieën, over Marokko, Mauritanië en Zuid-Spanje.

Mauritanië kreeg vanaf de vijftiende eeuw bezoek door Portugezen, Spanjaarden, Hollanders en Fransen. Het land werd in de vroege twintigste eeuw een Franse kolonie, net als Marokko. Mauritanië werd onafhankelijk in 1960.

De opmerkingen van Raissouni worden in Mauritanië slecht ontvangen. Ook de Internationale Unie van Moslim Wetenschappers, waar Raissouni het hoofd van is, neemt afstand van zijn opvattingen.

- Advertentie -