13.8 C
Amsterdam

Emiraten coördineerden lastercampagne tegen onder anderen Kauthar Bouchallikht

Lees meer

Jarenlang hebben de Verenigde Arabische Emiraten een lastercampagne gevoerd tegen Europese moslims, door hen te beschuldigen van banden met de Moslimbroederschap. Onder anderen GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht was daarvan slachtoffer.

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) ontboden, vanwege de betrokkenheid van de oliestaat bij de lastercampagne tegen de islamistische Moslimbroederschap. Nederland heeft nog niet gereageerd op het nieuws, dat achter de kritiek op onder anderen Bouchallikht een gecoördineerde campagne zit.

De VAE schakelde een Zwitsers bedrijf in om meer dan duizend moslims in Europa zwart te maken en te beschuldigen van betrokkenheid bij de Moslimbroederschap. Een rapport, dat vrijdag werd gepubliceerd, legt tot in detail de door VAE georkestreerde lastercampagne bloot.

Tussen 2017 en 2020 legde Alp Services, een Zwitsers inlichtingenbedrijf, dossiers aan van meer dan duizend moslims in achttien Europese landen, die bij zo’n vierhonderd verschillende islamitische organisaties betrokken waren die aan de Moslimbroederschap zouden zijn gelieerd. De bedoeling van de VAE was om de Moslimbroederschap en Qatar, dat de broederschap steunt, zwart te maken. Alp Services contacteerde via verschillende sociale media-accounts rechtse journalisten en souffleerde hen met informatie die zou moeten aantonen dat bepaalde invloedrijke moslims gelieerd zijn aan de Moslimbroederschap.

In België trof de lastercampagne om zo’n tachtig organisaties en honderdzestig personen, waaronder de Belgische minister van Duurzaamheid Zakia Khattabi van de Waalse groene partij Ecolo. De minister ontkent banden met de Moslimbroederschap te hebben.

Ecolo veroordeelt de campagne. ‘De aanpak van de Verenigde Arabische Emiraten, via tussenkomst van dit Zwitserse bedrijf, is schandalig. Het is symbolisch voor de antidemocratische praktijken van dit regime.’ Ook de Belgische regering reageert verontwaardigd. Vrijdag ontbood het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken land de ambassadeur van de VAE in Brussel voor ‘volledige uitleg en opheldering’, aldus de Belgische omroep RTBF.

Lastercampagne tegen Kauthar Bouchallikht

Ook in Nederland voerde VAE campagne door mensen te beschuldigen van banden met de Moslimbroederschap. Dat trof onder anderen Kauthar Bouchallikht, toen nog kandidaat-Kamerlid namens GroenLinks. Volgens publicist Carel Brendel was zij vanwege haar lidmaatschap van de islamitische studentenorganisatie FEMYSO gelieerd aan de Moslimbroederschap. FEMYSO zou volgens hem een mantelorganisatie van de Moslimbroederschap zijn.

Een belangrijke bron van Brendel was de Amerikaanse onderzoeker Lorenzo Vidino, van wie nu blijkt dat hij op de loonlijst van Alp Services staat. Brendel blijft echter achter zijn woorden staan, vertelt hij aan NRC. ‘Als er al een campagne achter zat, ontkracht dat niet wat Lorenzo Vidino en anderen hebben geschreven over de banden tussen FEMYSO en de Moslimbroeders.’

- Advertentie -