17.9 C
Amsterdam

Biden veroordeelt moslimfeministe Sarsour, maar krabbelt daarna terug

Lees meer

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft excuses aangeboden aan moslimfeministe Linda Sarsour, schrijft the New York Post.

Tijdens een publiek optreden suggereerde Biden dat Sarsour, een uitgesproken Israëlcriticaster, een antisemiet zou zijn. Sarsour noemde de uiting ‘respectloos’ en ‘kwetsend’ en tientallen boze telefoontjes van moslims volgden, waarna het campagneteam van Biden excuses aanbood.

Op gelekte audio is te horen hoe de directeur van de Biden-campagne zei de ‘pijn’ te begrijpen die werd veroorzaakt door de vernietigende verklaring. ‘Het spijt me dat dat is gebeurd. En ik hoop dat, welk vertrouwen ook is verbroken, dit gesprek een kleine stap is om het vertrouwen weer op te bouwen, maar dit is niet de laatste keer dat we dit gesprek hebben.’

Sarsour verwierf nationale bekendheid als één van de initiatiefneemsters van de Women’s March tegen Trump en is een tegenstander van Israël. Ze steunt de BDS-campagne, die Israël economisch en cultureel wil boycotten. Biden wil de gematigde Democraten niet kwijt en nam vorige week afstand van Sarsour.

‘Joe Biden is een groot voorstander van Israël en zijn hele leven een felle tegenstander van antisemitisme. Hij veroordeelt duidelijk haar opvattingen en verzet zich tegen BDS’, aldus een Biden-woordvoerder. ‘Ze heeft geen enkele rol in de Biden-campagne.’

De Democraten willen echter ook de moslimstem niet verliezen, dus krabbelde Biden weer een beetje terug. ‘De Democratische Partij heeft mij en de gemeenschappen waar ik vandaan kom meer nodig dan wij ze nodig hebben’, zei Sarsour eerder tegen de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Twee jaar geleden lag Sarsour onder vuur vanwege haar banden met Louis Farrakhan van de Nation of Islam, een club van militante Afro-Amerikaanse moslims. Farrakhan is berucht is om zijn antisemitische en anti-homo-uitlatingen.

Ook aan de oprechtheid van Sarsours feminisme wordt getwijfeld. In 2011 twitterde Sarsour dat islamcriticus Ayaan Hirsi Ali genitaal verminkt zou moeten worden.

- Advertentie -