14.3 C
Amsterdam

‘Bollywood-blockbuster ‘Sooryavanshi’ versterkt moslimhaat in India’

Lees meer

De Bollywoodfilm Sooryavanshi is succesvol in de Indiase bioscopen. Maar dit politiedrama met Akshay Kumar, die een goede band heeft met de hindoe-nationalistische premier Narendra Modi, zou vooroordelen tegen moslims versterken – in een tijd dat de moslimhaat in India groeit.

In Sooryavanshi gaat het om de tegenstelling tussen ‘goede moslims’ en ‘slechte moslims’, aldus de Indiase nieuwssite the Quint. In veel scènes legt Akshay Kumar aan de ‘slechte moslim’ uit wat een ‘goede moslim’ is. Maar Sooryavanshi zou ook normale moslims criminaliseren.

‘Veel van de dingen die een groot aantal Indiase moslims in hun dagelijks leven voelen, zeggen of doen, worden in de film in verband gebracht met terrorisme. (…) Bijvoorbeeld: de enige moslims die in gebed worden getoond, zijn terroristen. De enigen die zich overgeven aan religieuze handelingen zoals het lezen van de Koran (…) zijn terroristen.’

Ook volgens de Indiase journalist Rana Ayub versterkt het succes van de film ‘het klimaat van haat en discriminatie, waarmee zo’n 200 miljoen Indiase moslims elke dag worden geconfronteerd’. ‘Als Bollywood deze agressieve afdaling naar nationalisme en haat voortzet, zal Bollywood bloed aan zijn handen hebben’, schrijft ze in de Washington Post.

Zij staat in haar vrees tot meer bloedvergieten niet alleen. De Amerikaanse journalist C.J. Werleman vreest dat het recente geweld tegen moslims in India, waaronder de sloop van ‘illegale’ moslimdorpen in de oostelijke Indiase deelstaat Assam, een verdere stap is richting etnische zuivering door de Indiase hindoeleiders. De NGO Genocide Watch waarschuwde twee jaar geleden dat ‘de voorbereiding op een genocide in India definitief aan de gang is’.

- Advertentie -