14.1 C
Amsterdam

British Museum verwijdert beeld oprichter om banden met slavernij

Lees meer

Het borstbeeld van Hans Sloane (1660-1753), oprichter van het British Museum, is van zijn sokkel gehaald. Hij heeft banden met de slavernij, schrijft de website van het beroemde museum in hartje Londen.

De in Ierland geboren Sloane was een arts, die over de hele wereld interessante objecten verzamelde. Tijdens zijn reizen deed hij ook Jamaica aan, een Britse kolonie waar veel zwarte slaven op plantages werkten. Sloane werkte als dokter op deze plantages en was de persoonlijke arts van de Britse gouverneur.

De vrouw van Sloane kwam uit een familie die rijk was geworden door de slavernij. Sloane dankte zijn persoonlijke fortuin dus ook aan de slavernij.

Het borstbeeld van Sloane is nog steeds te bezichtigen, maar staat op een minder prominente plek tentoongesteld. Museumbezoekers kunnen nu ook over zijn banden met de slavernij lezen.

Bij zijn dood in 1753 had Sloane meer dan 71.000 items verzameld. Sloane schonk zijn collectie in zijn testament aan de Britse natie en het werd de oprichtingscollectie van het British Museum.

- Advertentie -