17.3 C
Amsterdam

Brits regeringsrapport: institutioneel racisme bestaat niet

Lees meer

‘Institutioneel racisme bestaat niet’, suggereert de racismecommissie van de Britse regering in een historisch rapport. Het langverwachte racismeverslag werd opgesteld naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten.

De commissie zegt dat ‘openlijk en ronduit racisme voortwoekert’, maar concludeert dat het Verenigd Koninkrijk een ‘meer open samenleving’ is geworden waar kinderen uit vele etnische gemeenschappen even goed of aanzienlijk beter presteren dan witte leerlingen.

Het rapport stelt ook dat kwesties rond ras en racisme ‘minder belangrijk worden’ en, in sommige gevallen, geen belangrijke factor zijn bij het verklaren van ongelijkheden.

De conclusies van het racismerapport staan haaks op enkele racismerapporten die vorig jaar verschenen. Zo concludeerde een rapport dat in opdracht van de Labour Partij was geschreven dat ‘decennia van structurele discriminatie hebben geleid tot de onevenredige impact van de coronapandemie op etnische minderheidsgemeenschappen.’

Vorig jaar kondigde de Britse premier Boris Johnson het racismeonderzoek aan, dat ‘alle aspecten’ van raciale ongelijkheid in Groot-Brittannië moest onderzoeken. ‘We moeten erkennen dat als duizenden mensen vreedzaam demonstreren voor Black Lives Matter je dat niet kunt negeren’, zei Johnson toen.

Black Lives Matter-activisten zijn verontwaardigd over het racismerapport. Het rapport zou politiek gekleurd zijn en niet voldoende ingaan op een aantal belemmeringen waar minderheidsgroepen in het Verenigd Koninkrijk mee kampen, waaronder discriminatie op de arbeidsmarkt, onevenredig veel mensen van kleur die in de gevangenis zitten, onevenredig veel coronadoden onder niet-witte zorgmedewerkers.

Dit rapport doet niets anders dan het ‘witwassen’ van racisme, zegt de Britse antiracismedenktank Runnymede Trust tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

- Advertentie -