17.9 C
Amsterdam

Britse minister: ‘Docenten die ‘wit privilege’ feit noemen, overtreden wet’

Lees meer

De Britse Conservatieve minister Kemi Badenoch (Emancipatiezaken) heeft fel uitgehaald naar de zogenoemde critical race theory, die een relatie legt tussen huidskleur en structurele onderdrukking.

‘Docenten die het idee van ‘wit privilege’ als feit presenteren aan hun studenten overtreden te wet’, aldus de minister.

Ze deed haar uitspraken tijdens een algemeen debat over de Black History Month. Badenoch hekelde tijdens dit debat critical race theory, een theorie die vooral populair is onder sociale wetenschappers.

Volgens Badenochis dit ‘een ideologie die mijn zwartheid ziet als slachtofferschap en hun witheid als onderdrukking’. Ook bekritiseerde de minister de volgens haar antikapitalistische Black Lives Matter-beweging en scholen die de ideologie van Black Lives Matter hebben omarmd. Volgens Badenoch is de regering tegen het leren van omstreden politieke ideeën als feiten.

‘We willen niet dat leraren hun witte leerlingen leren over witte privileges en geërfde rassenschuld… (…) En laat me duidelijk zijn, elke school die deze elementen van de kritische rassentheorie als feit aanleert, of die partijpolitieke opvattingen bevordert zoals het bezuinigen op de politie, zonder een evenwichtige behandeling van tegengestelde opvattingen aan te bieden, overtreedt de wet.’

- Advertentie -