21.2 C
Amsterdam

Britse premier: Spelen 2022 in China niet boycotten om leed Oeigoeren

Lees meer

In het Verenigd Koninkrijk gaan er stemmen op om de komende Winterspelen in China te boycotten. Reden: de onderdrukking van de Oeigoeren in de westelijke Chinese provincie Xinjiang. Maar premier Boris Johnson wil niet aan zo’n boycot. 

Dat zei Johnson in reactie op kritische vragen van de Liberal Democrats, de zusterpartij van D66. Volgens die partij vindt er een genocide ‘voor onze ogen’ plaats. 

Johnson antwoordde dat het Verenigd Koninkrijk ‘het voortouw neemt in de internationale actie in de Verenigde Naties om China ter verantwoording te roepen’, maar het VK steunt volgens de premier ‘normaal gesproken’ geen sportboycotten.  

De Britse Olympische Associatie staat achter het standpunt van de premier en vindt ‘dat de atleten die hun hele leven voor dit moment hebben getraind hun land moeten kunnen vertegenwoordigen. Zoals we in 1980 in Moskou hebben gezien, werken sportboycotten niet. Ze straffen de atleten, terwijl de grotere politieke problemen onaangeroerd of onopgelost blijven.’

Het Verenigd Koninkrijk deed in 1980 wel mee aan de Olympische Zomerspelen in Moskou, in tegenstelling tot de Verenigde Staten. De VS boycotte deze Spelen, in reactie op de Sovjetinval in Afghanistan in 1979. 

In oktober vorig jaar zei de Britse minister Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) dat het Verenigd Koninkrijk de Olympische Winterspelen in Beijing mogelijk zou gaan boycotten, vanwege de behandeling van de Oeigoeren. Hij stelde toen dat hij sport en politiek graag gescheiden wil houden, maar dat er een punt komt wanneer dit niet meer mogelijk is.

Ondertussen voeren steeds meer landen de druk op China op. De onderdrukking van de islamitische Oeigoeren door China is genocide, besloot een Haagse Kamermeerderheid vandaag. Eerder deze week erkende het Canadese parlement al dat er een genocide plaatsvindt op de Oeigoeren. Vorige maand verklaarde Amerika bij monde van aftredend minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat China zich aan genocide schuldig maakt.

- Advertentie -