11.2 C
Amsterdam

VK gaat Olympische Spelen in China mogelijk boycotten om Oeigoeren

Lees meer

De Britse minister Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) sluit niet uit dat zijn land de Olympische Winterspelen in Beijing van 2022 zal boycotten vanwege de onderdrukking van de Oeigoerse moslims in China. Dit meldt de BBC.

Raab stelt dat hij sport en politiek graag gescheiden wil houden, maar dat er een punt komt wanneer dit niet meer mogelijk is.

‘We moeten kijken wat we moeten doen. De zorgen over wat er met de Oeigoeren gebeurt, het opsluiten van mensen, de mishandeling, de gedwongen sterilisatie, zijn zaken waar we niet van mogen wegkijken.’

In antwoord op een Kamervraag of Groot-Brittannië moet wegblijven van de Olympische Winterspelen van 2022, antwoordde Raab dat hij zo’n stap niet uitsluit.

Begin vorige maand riepen 160 mensenrechtenorganisaties het Internationaal Olympisch Comite al op om de Winterspelen weg te halen bij Bejing.

In juli dit jaar beschuldigde Raab China van grove mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren. Hij zei toen al sancties tegen China niet uit te sluiten.

Volgens de Chinese ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk zijn de beschuldigingen van Raab ongegrond. De Oeigoeren in China zouden in vrede en harmonie met de andere etnische groepen samenleven.

Er worden minstens een miljoen Oeigoeren vastgehouden in zogenoemde heropvoedingskampen, waar ze onderworpen zijn aan een streng regime, ideologisch gehersenspoeld worden en dwangarbeid moeten verrichten. Ook vernietigt de Chinese overheid moskeeën in het gebied en worden veel Oeigoerse vrouwen verkracht door Han-Chinezen of gesteriliseerd. Critici vrezen een genocide.

- Advertentie -