10.1 C
Amsterdam

Britse premierskandidate in opspraak na ontmoeting met moslimleider

Lees meer

De Britse krant Daily Mail, populair onder Conservatieve lezers, heeft premierskandidate Penny Mordaunt aangevallen vanwege een ontmoeting tussen haar en de leider van de landelijke moslimraad.

Penny Mordaunt is een van de vier overgebleven leden van de Conservatieve Partij om Boris Johnson op te volgen als partijleider en premier. Maar de Daily Mail ziet haar kandidatuur niet zitten. De krant wijst op een ontmoeting die Mordaunt in februari 2021 had en de leider van de Britse moslimraad.

In 2009 sprak de Britse regering af de raad voortaan te boycotten, nadat de leider van de raad opmerkingen had gemaakt die uitgelegd kunnen worden als een vergoelijking van aanvallen op Britse troepen. Mordaunt, die tot 2019 minister van Defensie was, heeft zich niet aan het regeringsbesluit gehouden, aldus Daily Mail.

Bronnen in de regering noemen haar actie ‘verbijsterend’, schrijft de krant, en twijfelen aan haar geschiktheid als premier. Een bron zegt: ‘Er zijn maar twee verklaringen voor haar beslissing: of ze was niet op de hoogte van de boycot, of het kon haar niet schelen. Beide opties spreken niet in haar voordeel.’

De British Muslim Council, zoals de raad officieel heet, beschuldigt de Daily Mail van ‘islamofobie’. De krant kent een ‘lange geschiedenis van het ventileren van negatieve beelden over moslims en ‘zet islamofobie in’ om de premiersstrijd te beïnvloeden, reageert de raad. Bovendien zou de regeringsboycot in 2010 al opgeheven zijn.

Volgens het progressieve Britse magazine New Statesman is het verhaal van de Daily Mail een poging om Mordaunt in een kwaad daglicht te zetten, ten faveure van haar tegenstreefster Liz Truss. De Daily Mail steunt Truss’ kandidatuur openlijk.

Vorige week verklaarde de British Muslim Council nog dat vertrekkend premier Boris Johnson zijn verontschuldigingen had moeten aanbieden aan moslims, omdat hij volgens de raad te weinig heeft gedaan om moslimhaat in de Conservatieve Partij aan te pakken. De moslimraad hoopt dat een nieuwe Tory-leider doet wat Johnson heeft nagelaten.

- Advertentie -