27.9 C
Amsterdam

Britse schrijver Thomas Harding houdt Keti Koti-lezing

Lees meer

De Britse historicus Thomas Harding gaat op 18 juni de Keti Koti-lezing houden in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De bestsellerauteur schreef het boek White Debt, dat bij de Arbeiderspers is verschenen onder de titel Witte schuld.

De Keti Koti-lezing wordt elk jaar georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). White Debt gaat over de slavenopstand van 1823, in de Britse (voorheen Nederlandse) kolonie Demerara. Volgens Harding is deze opstand van groot historisch belang, want dit was het dominosteentje dat er uiteindelijk toe leidde dat het Britse Rijk de slavernij besloot af te schaffen. Harding beschrijft de slavenopstand door de ogen van vier mensen: de slaafgemaakte Jack Gladstone, missionaris John Smith, de kolonist John Cheveley en politicus en slavenhouder John Gladstone, vader van de liberale premier William Gladstone.

Harding is zelf een nazaat van plantagehouders. In zijn lezing breekt hij een lans voor bewustwording, onderwijs over het slavernijverleden én herstelbetalingen.

De  lezing vindt op 18 juni plaats in het Scheepvaartmuseum, van 18:30 uur tot 21:30 uur. De toegang is gratis, maar bezoekers moeten zich wel van te voren aanmelden.

- Advertentie -