16.4 C
Amsterdam

‘Britse wapenexport naar Saoedi-Arabië verergert de oorlog in Jemen’

Lees meer

In Jemen sterven meer burgers als gevolg van de wapens die het Verenigd Koninkrijk verkoopt aan Saoedi-Arabië. Dat stelt hulporganisatie Oxfam in een nieuw rapport.

Tussen januari 2021 en februari 2022 vonden er meer dan zeventienhonderd aanvallen op burgers plaats in Jemen. Een kwart daarvan is uitgevoerd door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, die uitsluitend wapens gebruikt die zijn geleverd door het VK en de VS. Oxfam brengt dit in beeld in het rapport Fueling Conflict.

De coalitie heeft ziekenhuizen, klinieken en ambulances aangevallen, en 293 aanvallen waarbij mensen werden gedwongen hun huizen te ontvluchten.

‘Onze analyse laat zien dat er een patroon van geweld tegen burgers is en dat alle partijen in dit conflict niet genoeg hebben gedaan om het leven van burgers te beschermen, wat ze volgens het internationaal humanitair recht verplicht zijn te doen’, aldus Oxfam-medewerker Martin Butcher, auteur van het rapport.

In 2014 brak er een nieuwe burgeroorlog uit in Jemen toen de sjiitische Houthi-beweging de hoofdstad Sanaa innam en de internationaal erkende regering dwong naar Saoedi-Arabië te vluchten. Een coalitie van diverse Arabische landen besloot te interveniëren, om zo de aan Iran gelieerde Houthi-beweging te verslaan. Dat is na meer dan zeven jaar oorlog nog steeds niet gelukt.

De Britse regering heeft herhaaldelijk kritiek gekregen op haar besluit om door te gaan met de verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië, ondanks de bezorgdheid over mensenrechtenschendingen. Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds 2015 voor ten minste 7,9 miljard pond (8,9 miljard euro) aan wapens verkocht aan Saoedi-Arabië. Volgens de Britse beweging Campaign Against the Arms Trade (CAAT) is het werkelijke bedrag nog hoger: 23 miljard pond (26 miljard euro). Butcher noemt het van vitaal belang dat de Britse regering en anderen onmiddellijk stoppen met de wapenexport naar Saoedi-Arabië, die de oorlog in Jemen aanwakkert.

- Advertentie -