21.4 C
Amsterdam

Brussel: Chinezengrap splijt Duitse satirische partij in Europarlement

Lees meer

De Duitse komiek en Europarlementariër Nico Semrott heeft besloten de fractie van Die Partei te verlaten, nadat fractiegenoot Martin Sonneborn (foto, links) van racisme werd beschuldigd. 

Sonneborn had vorige week een foto van hemzelf in een T-shirt op Twitter geplaatst, met daarop de tekst: ‘Vaarwel Amerika! Een goede duikvlucht gewenst! Gedrukt in China voor Die Partei’, stond er op het shirt. De letter R en L waren daarbij verwisseld.

Veel Twitteraars vonden deze grap over Chinezen, die soms de letter R niet goed kunnen uitspreken, racistisch. De tweet werd ook snel door Sonneborn verwijderd.

Sonneborn deelde daarop een oude omslag van het satirische magazine Titanic, waarop alleen de knieën van voetballers waren te zien. ‘Dit is hoe Aziaten het WK zien.’

Voor zijn fractiegenoot Semrott was deze laatste tweet de druppel. Hij gaf Sonneborn nog de kans om zijn verontschuldigingen aan te bieden, maar die vertikte dat. Daarop besloot Semrott om uit de fractie te stappen.

‘Dit is geen incident’, aldus Semrott, ‘hij wil het overduidelijk op deze manier doen. Ik vind zijn reactie op de kritiek verkeerd en onacceptabel.’ Semrott blijft in het Europees Parlement zitten. Hij zoekt aansluiting bij de Groenen.

Inmiddels heeft Sonneborn alsnog excuses gemaakt voor zijn gewraakte tweet. Hij zegt zich er niet bewust van te zijn geweest dat zijn tweet door sommigen als racistisch geïnterpreteerd kan worden.

Die Partei bestaat sinds 2004 en is opgericht door Sonneborn. De satirische partij voert dikwijls campagne met opmerkelijke standpunten, zoals een pleidooi voor een ondergrondse luchthaven, aparte parkeergarages voor brillendragers en een verbod op musicals, het heropbouwen van de Berlijnse Muur, het rookvrij maken van West-Duitsland en het verklaren van Oost-Duitsland tot rokerszone. Ook wil de partij een muur om Zwitserland en verklaarden Sonneborn en de zijnen in 2009 de oorlog aan Liechtenstein.

- Advertentie -