13.2 C
Amsterdam

Bulgaren in Nederland weigeren vaccin door complotverhalen uit thuisland

Lees meer

Veel Bulgaarse gastarbeiders in Nederland laten zich niet vaccineren, omdat ze zich laten beïnvloeden door de berichten op social media in Bulgarije. De vaccinatiegraad in Bulgarije is de laagste van heel Europa.

In Schiedam, waar naar schatting zo’n tweeduizend Bulgaren wonen is de vaccinatiegraad naar schatting laag, aldus de lokale omroep Schie.

‘Het vaccin doet niks. Mensen hebben er zelfs spijt van’, vertelt Chris, een 19-jarige Bulgaarse jongen, aan de omroep. ‘Het is griep. Iedereen kan wel eens een griepje hebben. Moet ik me daarom laten vaccineren?’

Volgens sociaal werkster Serap Önal was een half jaar geleden 90 procent van de Bulgaren in Schiedam ongevaccineerd. Nu is dat percentage gedaald, maar gevaccineerde Bulgaren durven niet uit de kast te komen omdat ze bang zijn voor afwijzende reacties van hun sociale omgeving.

Bulgarije-deskundige Frank Elbers, die als journalist in Zuidoost-Europa werkt, zegt dat het typisch is voor veel arbeidsmigranten dat ze zich laten informeren door media en social media uit het land van herkomst.

‘In Bulgarije is een enorme wildgroei aan complotverhalen’, zegt hij. ‘Uniek aan Bulgarije is dat daar vooraanstaande artsen aan het begin van de pandemie hebben gezegd dat corona maar een griepje is.’

Door de strengere coronamaatregelen laten meer Bulgaren in Nederland zich toch maar vaccineren. Anderen doen dat niet. ‘Een QR-code kan je al voor een paar tientjes kopen’, zegt Chris.

- Advertentie -