14 C
Amsterdam

Canada: rechter weigert moslima aan te horen vanwege hijab, zegt sorry

Lees meer

Vijf jaar geleden weigerde de Canadese rechter Eliana Marengo moslima Rania el-Alloul (foto) aan te horen. De reden: El-Alloul wilde haar hoofddoek niet afdoen. Nu heeft Marengo hiervoor haar excuses aangeboden.

In haar verklaring zei rechter Marengo dat ze erkende een fout te hebben begaan door El-Alloul te vragen haar hijab af te doen. Ook zei ze spijt te hebben voor het ongemak dat ze bij El-Alloul veroorzaakte. Ze was nooit van plan haar te beledigen of respectloos te zijn, zegt ze.

Marengo had het dragen van een hoofddoek in de rechtszaal eerder vergeleken met het dragen van een hoed en zonnebril. ‘Mijn verwijzing naar hoeden en zonnebrillen was gewoon bedoeld om te illustreren hoe de regels van decorum over het algemeen worden toegepast in de rechtszaal en was zeker niet bedoeld om u of uw overtuigingen te minachten’, zei Marengo.

El-Alloul heeft gezegd dat ze de verontschuldiging van Marengo accepteerde.

De moslima stond in 2015 voor de rechter omdat ze haar in beslag genomen auto probeerde terug te krijgen. Na de weigering van rechter Marengo om haar te horen werd haar zaak geschorst. Uiteindelijk kreeg El-Alloul haar auto weer terug, maar tegen die tijd had haar zaak wereldwijd de krantenkoppen al gehaald.

- Advertentie -