24.8 C
Amsterdam

Canadese reclame op bus verspreidt islamofobe boodschap

Lees meer

De Canadese politie doet onderzoek naar een bus met reclame die moslimhaat zou hebben verspreid. Volgens mensenrechtenactivisten gaat het om een ‘zeer gevaarlijke’ advertentie die puur was bedoeld om zoveel mogelijk angst te zaaien over de moslimgemeenschap.

Zo meldt de Canadese nieuwszender CBC. Op het busje dat deelnam aan het verkeer waren bewegende reclamebeelden te zien van een pro-Palestijnse demonstratie en biddende moslims. Vervolgens doemde de volgende tekst op: ‘Is dit Libanon? Is dit Jemen? Is dit Irak? Nee, dit is Canada. Wordt wakker. Je wordt bezet.’

Een haatdragende boodschap welteverstaan, volgens vele Canadese mensenrechtenactivisten. Amira Elghawaby, Canada’s speciale vertegenwoordiger in de Bestrijding van Islamofobie is teleurgesteld en verrast. Zulk soort taal heeft volgens haar ‘geen plek in Canada’ en doet volgens haar niks anders dan ‘verdeeldheid zaaien’.

‘Helaas zijn islamofobie, anti-Palestijns- en anti-Arabisch racisme niet nieuw’, constateert ze. ‘Zulke haatdragende boodschappen nemen steeds nieuwe vormen aan. Het meest zorgelijke is wanneer het tot fysiek geweld leidt’, aldus Elghawaby.

De Canadese politie zoekt mensen die de bus hebben gesignaleerd. ‘We erkennen de
zorgen van de moslimgemeenschap’, zegt de politie en wil de daders zo snel mogelijk traceren en vervolgen.

- Advertentie -